StoryEditorOCM
PanoramaJEDINSTVENE BILJKE

Jeste li ih vidjeli? Neke su ugrožene, neke strogo zaštićene, javite lokaciju proljetnica u akciji zaštite prirode

Piše Ljubica Vuko
3. ožujka 2024. - 16:40

Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pokrenuo je akciju "Jeste li ih vidjeli?", kojom poziva javnost na dojavu lokacija na kojima nalaze proljetnice.

Dug je popis proljetnica: visibaba, šafran, ljubičica, jaglac, jetrenka, plućnjak, šumarica, kukurijek, pasji zub, mišje uho, drijemovac, višecvjetni sunovrat, dvolisni procijepak, kockavica...

Proljetnica je zajednički naziv za sve biljke koje cvjetaju početkom vegetacijske sezone. Iako proljeće kalendarski počinje tek u ožujku, prve proljetnice, pojašnjavaju, mogu se naći i ranije. Mnoge izlaze iz zemlje već nakon prvih toplijih dana u godini, čak i dok se još topi snijeg.

Neke od proljetnica su ugrožene, a neke su i strogo zaštićene. Glavne prijetnje proljetnicama su pretjerano branje te uništavanje staništa (širenje građevinskih područja, pretvaranje livada u obradive površine, krčenje šuma, odvodnjavanje i melioracija područja,…), navedeno je na stranicama Zavoda za zaštitu okoliša i prirode.

-Brojnost i stanje nekih proljetnica prati se u cijeloj Europskoj uniji. Prema Direktivi o staništima, tzv. osnovi EU zakonodavstva u zaštiti prirode uz Direktivu o pticama, visibaba i velika sasa prepoznate su kao vrste čije područje pojavljivanja, brojnost, stanište te izgledi za opstanak u budućnosti moraju kontinuirano pratiti te o njemu izvještavati sve države članice EU. Vaše će dojave Republici Hrvatskoj pomoći u ispunjavanju ovog zadatka – poručuju iz resornog ministarstva.

Također ističu kako proljetnice ne predstavljaju samo lijepo cvijeće, one su jedinstvene biljke vrijedne svake pažnje i proučavanja. Osim toga, one su utkane u naše običaje i kulturu, možda čak i više od drugih biljaka. Svoju su upotrebu pronašle u mnogim čovjekovim djelatnostima, pa se tako koriste u medicinske svrhe, u kulinarstvu, proizvodnji parfema, cvjećarstvu, hortikulturi…

-Od davnina do danas su izvor inspiracije umjetnicima, zato ćemo i mi fotografije koje nam dostavite pregledati te one najljepše nagraditi, a uz vaše dopuštenje i objaviti. Akcija traje do 1. svibnja 2024. godine. Za sva pitanja javite se na e-mail adresu vrste@mingor.hr – navode u informaciji.

Istaknuli su i kako su invazivne vrste također jedna od prijetnji proljetnicama. Stoga, ukoliko prilikom prijave proljetnice u blizini primijetite neku invazivnu ili stranu vrstu, ovo opažanje možete prijaviti kroz aplikaciju "Invazivne vrste u Hrvatskoj" (aplikacija je dostupna za Android, iOS i Huawei uređaje i može se besplatno preuzeti u mrežnim trgovinama).

Oni koji će se uključiti u akciju "Jeste li ih vidjeli?" svoju dojavu mogu dostaviti putem web obrasca, a poveznicu obrasca mogu lako spremiti i na zaslone svojih mobilnih uređaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 07:03