StoryEditorOCM
Panoramabez ograničenja

Jedna njemačka regija ukinula je ograničenja brzine na nekim dionicama autocesta, policija i prometna struka ljuti!

Piše MOZAIK SD
18. ožujka 2023. - 15:18

Njemačka savezna tvrtka za autoceste uklonila je sve znakove koji su stajali već davedest godina, a ograničavaju brzinu na autocesti na 130 km/h na dionici u saveznoj državi Brandenburg (Havelland i Wittstock), piše HAK.

Nakon završetka radova obnove kolnika na dionici od oko 64 kilometra između Berlina i Hamburga, ubuduće će se primjenjivati ​​samo preporučena brzina u cijeloj zemlji, odnosno vozit će se bez ograničenja. Ograničenje brzine od 130 km/h na drugoj dionici između Kreuz Schönefelda i Dreieck Spreewalda već je ukinuto krajem 2022. godine.

Kako prenosi Berliner Zeitung, prosvjedna nota brandenburške policije nije uzeta u obzir. Služba za sigurnost savjetovala je da se ne ukida ograničenje brzine, zbog opasnosti od povećanja broja nesreća. Međutim, vladajući SPD i CDU u Brandenburgu izjasnili su se za taj korak – uz kritike koalicijskog partnera Zelenih.

Predmetna dionica smatrana je crnom točkom sve dok nije uvedeno ograničenje brzine 2003. godine. Godinu prije, 2002., zabilježene su 834 nesreće s osam poginulih i 226 ozlijeđenih, a tada su brojke drastično pale. U 2020. godini, kada je zbog korone bio mali promet, nitko nije poginuo na trasi, prošle godine jedna je osoba poginula u 532 nesreće.

Studija koju je objavila savezna vlada 2007. godine često se citira u raspravama o ograničenju brzine – kao rijedak pokušaj sustavnog ispitivanja učinaka u stvarnom prometu.

Po studiji, brzina od 130 km/h drastično smanjuje broj nesreća i posljedične troškove pa prednosti nadmašuju nedostatke poput gubitka vremena zbog sporije vožnje. Klimatski učinci, koji su danas u središtu rasprave, tada su spominjani, ali nisu analizirani, piše HAK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 20:52