StoryEditor
PanoramaNI DANAS NE SPAVA

Jedan od najsmrtonosnijih vulkana na Zemlji: posljedice katastrofalne erupcije osjećaju se i nakon više od stoljeća, eksplozija je ubila 36.000 ljudi i pomračila Sunce

Piše M.P.
23. studenog 2021. - 20:24

Krakatau je nekad bio otočić vulkanskog porijekla, smješten u Indoneziji, dok ga nije uništila erupcija vulkana 1883. godine, piše National Geographic

Ta se erupcija smatra jednom od najrazornijih i najpoznatijih erupcija svih vremena. Od cijelog arhipelaga koji se nalazio na tom području danas je preostao samo Rakatu.

Krakatau je veoma aktivan vulkan oko kojeg se neprestano događa seizmička aktivnost. Svoje najrazornije eksplozije imao je 26. i 27. kolovoza 1883. godine. Ta dva dana smatraju se najnasilnijim vulkanskim eksplozijama ikad zabilježenim.

Krakatau je bio miran oko 200 godina, ali se iznenada probudio 20. svibnja 1883. godine. Oblak pepela, koji se uzdigao na više od devet kilometara, prvi je primijetio kapetan njemačkog broda koji je u tom trenutku bio u blizini vulkana. Kasnije su i drugi izvještaji s brodova sadržavali iste vijesti. Oblak dima penjao se sve više. 

Već od 7:30 ujutro, 27. kolovoza, počele su snažne ekspolozije. Krakatau je u četiri i pol sata proizveo četiri snažne eksplozije koje su se čule na Šri Lanki, u Perthu koji je udaljen 3.900 kilometara, kao i na Mauricijusu koji je od vulkana udaljen 4.780 kilometara.

Snaga konačne eksplozije dogodila se oko deset sati i bila je više od 10.000 puta moćnija od snage atomske bombe koja je pala na Hirošimu.

Pri erupciji je iz kratera vulkana izbačeno 25 kubnih kilometara kamena.

U erupciji 1883. godine poginulo je najmanje 36.147 ljudi, dok je još desetak tisuća teško ozlijeđeno.

U zrak je odletjelo oko 19 kubnih kilometara vulkanskog materijala. Oblak prašine digao se 80 kilometara uvis, a potom je godinama kružio oko Zemlje i utjecao na smanjenje ljetnih temperatura i kreirao spektakularne zalaske sunca diljem svijeta.

Erupcija sama po sebi nije bila toliko smrtonosna, koliko ogromni valovi koje je pokrenula. Tsunamiji su bili viši od 40 metara kad se vulkan urušio, i uništili su 163 sela uz obale Jave i Sumatre.

Otok se nakon erupcije urušio i pretvorio u prašinu.

Novi otok

Indoaustralijska ploča se i dalje kreće za nekoliko centimetara svake godine. Na mjestu nekadašnjeg Krakataua narastao je nov vulkan. Kad je Krakatau eruptirao, urušio se ispod površine mora i stvorio podvodnu kalderu, odnosno veliki vulkanski krater, širok 6,4 km.

Godine 1927. oblak dima uzdigao se iz vode iznad kaldere, najavljujući nastajanje novog otoka. Do 1928. otok Anak Krakatau izbio je na površinu. Tijekom pedeset godina pepeo i plovućac postupno su se gomilali i danas je novi otok visok 181 metar. Tjedno naraste za oko 13 centimetara, a novi period stalnih erupcija započeo je 1994. godine i traje do danas, piše National Geographic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. kolovoz 2022 02:16