StoryEditor

Je li ovo zaista moguće? Djevojci je mobitel upao u more, a onda ga je ‘uhvatio‘ veliki kit i vratio joj ga izravno u ruke, pogledajte video

Piše MOZAIK SD
29. lipnja 2022. - 16:32

Kad pogledate ovaj video sigurno ćete misliti da je ovo bio neki trik. Ne, nije. Beluga kit je doista vratio mobitel koji je upao u more djevojci. Znanstvenici nemaju neko objašnjenje, možda zato jer su i oni iznenađeni. 

Beluga (lat. Delphinapterus leucas) je vrsta kitova iz porodice bijelih kitova. Žive u arktičkim i subarktičkim vodama, nemaju leđnu, "masnu peraju". Upadljiva je njihova plavkasto bijela do bež boja, zbog koje su i dobili drugo ime, bijeli kit.

Beluge su dugi između tri i najviše šest metara, a teški od 400 do najviše 1000 kilograma. 

Povremena pojavljivanja beluga zabilježena su oko Islanda, Velike Britanije pa čak i u Baltičkom moru. 18. svibnja 1966. viđena je jedna jedinka beluge oko 400 km uzvodno u Rajni. Nakon što su kita nazvali Moby Dick, i više tjedana ga zainteresirani biolozi pokušavali uloviti, 16. lipnja 1966. otplivao je praćen od dva policijska čamca natrag u more, navodi Wiki.

Vrlo često se mogu vidjeti beluge kako ulaze u rijeke. Tako je viđen u Loire, Elbi i u gotovo svim većim sibirskim rijekama, pojedinačno ili u manjim skupinama. Ovi ulasci u rijeke povezuje se uglavnom s godišnjim selidbama ili s njihovim okupljanjem radi parenja uz riječna ušća. Ova putovanja zabilježena su kod svih populacija ovih kitova. Vjerojatno služi nalaženju hrane, mjesta za parenje ili koćenju mladih.

No, ovo nije prvi put da je ova prekrasna životinja na ovakav način postupila. 

Naime, beluga kit prišao je kajakašu, kao da se htio maziti.  Čovjek ga najprije nije htio dirati, ali kit je bio toliko prijateljski nastrojen da ga je morao dodirnuti... A što se dalje događalo pogledajte u videu:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2022 17:44