StoryEditorOCM
Panoramapogled u nebo

Izvještaj Pentagona o neidentificiranim letjelicama: evo koliko je NLO-a viđeno i koliko je slučajeva (ne)riješeno

Piše PSD
21. siječnja 2023. - 14:18

Mnogi od nas bave se razmišljanjem o NLO-ima, ali ima i onih što se time bave profesionalno.

Novo izvješće američke vlade s kojega je skinuta oznaka tajnosti navodi nekoliko stotina vojnih izvješća o neidentificiranim letećim objektima (NLO-ima).

Nacionalni obavještajni ured SAD-a izvijestio je o 510 takvih slučajeva, dok je broj susreta s NLO-ima u 2021. bio znatno manji - 144.

Gotovo polovica novih slučajeva smatrana je "neupadljivima" i pripisana ljudskom faktoru, stoji u izvješću. Međutim, više od stotinu susreta ostalo je neriješeno, piše BBC.

U izvješću se navodi da se susreti s NLO-ima, koje vlada naziva neidentificiranim zračnim fenomenom (UAP), i dalje "događaju u ograničenom ili osjetljivom zračnom prostoru, naglašavajući potencijalne zabrinutosti za nacionalnu sigurnost".

dronovi, baloni i ostalo

Od 366 novih izvješća, za 26 je utvrđeno da su bili dronovi, 163 su bili baloni, a šest zračnih objekata pripisano je neredu.

Izvješće je djelomično objavljeno kako bi pomoglo u "destigmatizaciji" iskustava s NLO-ima i poboljšanju sigurnosti u zračnom prometu.

Povećani broj prijavljenih susreta "doista je rezultat napora da se destigmatizira tema UAP-ova i napora da se istaknu sigurnosni rizici koje oni mogu predstavljati", stoji u izvješću.

image

Neidentificirani leteći objekt (ilustracija)

AFP

Međutim, 171 izvješće o neidentificiranom zrakoplovu i dalje ostaje "neokarakterizirano i neatribuirano" - što znači da nije prikupljeno dovoljno informacija da bi se točno utvrdilo o čemu se radi.

"Čini se da su neki od ovih nekarakterističnih UAP-ova pokazali neuobičajene karakteristike leta ili performanse i zahtijevaju daljnju analizu", stoji u izvješću.

Niti jedno izvješće nije povezano s bilo kakvom izvanzemaljskom aktivnošću.

‘nijedan objekt nije izvanzemaljskog podrijetla‘

Izvještaje istražuje AARO, odjel Pentagona osnovan prošle godine za pregled UAP incidenata.

AARO će se usredotočiti na izvješćivanje i analizu incidenata koji uključuju neidentificirane pojave i raditi s obavještajnim agencijama na daljnjoj procjeni tih incidenata, prema novom dokumentu s kojeg je skinuta oznaka tajnosti.

Pentagonov podtajnik obrane za obavještajne poslove i sigurnost rekao je medijima u prosincu: "Nismo vidjeli ništa što bi nas navelo da vjerujemo da je bilo koji od objekata koje smo vidjeli izvanzemaljskog podrijetla."

image

Mašta nema granica, gdje su NLO-i, tu su i izvanzemaljci (ilustracija)

AFP

"Do danas nisam vidio ništa u tim izvješćima što bi sugeriralo da su nas posjetili vanzemaljci, da je bilo sudara s izvanzemaljskim objektima ili bilo što slično", dodao je Ronald Moultrie.

Ali još uvijek se radi na utvrđivanju podrijetla preostalih NLO-a.

"U nedostatku mogućnosti razvrstavanja što je nešto, pretpostavljamo da bi to moglo biti upozorenje. Moramo to shvatiti ozbiljno", rekao je on, piše BBC.

Moglo bi se primiejtiti da iako je izvješće djelomično objavljeno kako bi pomoglo u "destigmatizaciji" iskustava s NLO-ima i poboljšanju sigurnosti u zračnom prometu, ono bi i dalje moglo razbuktavati maštu o NLO-ima.

image

Pentagon pažljivo prati zbivanja na nebu

AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. travanj 2023 03:13