StoryEditorOCM
Panoramajavlja se po odrastanju

Istraživanje pokazalo da se psihološka trauma genetski prenosi na potomstvo, čak i ako se ona desi tijekom same trudnoće

Piše PSD
21. siječnja 2022. - 09:41

Teška mentalna trauma može se prenositi na generacije putem kemijskih modifikacija gena, prema studiji koja je analizirala sekvence DNK etničkih Tutsi žena koje su bile trudne tijekom genocida u Ruandi 1994. i njihove djece. Istraživanje, nedavno objavljeno u časopisu Epigenomics, uspoređivalo je ove uzorke s uzorcima uzetim od žena Tutsi i njihovih potomaka koji su živjeli drugdje diljem svijeta tijekom etničkog čišćenja u kojem su Hutu ekstremisti ubili oko 800.000 Tutsija u razdoblju od 100 dana.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Južne Floride i Sveučilišta u Ruandi identificirao je kemijske "epigenetske" promjene u DNK kod trudnica koje su preživjele. Ove promjene – koje ne oštećuju gene, već mijenjaju njihov način rada – uočene su u genima koji su povezani s rizikom za mentalna stanja poput depresije i posttraumatskog stresnog poremećaja.

Isti potpisi pronađeni su i kod djece preživjelih, u to vrijeme nerođene, što ukazuje na to da su promjene prenijete od njihovih majki. Ovi nalazi sugeriraju da se takve međugeneracijske kemijske modifikacije "mogu dogoditi u kraćem vremenskom okviru" kao odgovor na traumatske događaje - za razliku od genetskih mutacija koje mijenjaju "osnovni slijed gena DNK".

Međugeneracijska trauma koja je naslijeđena kao genetske promjene u DNK osobe ranije je uočena među preživjelima holokausta i njihovom djecom, kao i običnim ljudima koji su pretrpjeli zlostavljanje, siromaštvo i mučna iskustva, izvijestio je Daily Mail. Istraživači su rekli da se mnogi simptomi ove traume pojavljuju tek kasnije u životu.

Dok su znanstvenici tijekom studije uspoređivali DNK 59 ljudi, sada čekaju na veću seriju uzoraka kako bi ispitali veze s određenim poremećajima mentalnog zdravlja poput PTSP-a. Također, nadaju se da će testirati jesu li epigenetski učinci preneseni na treću generaciju, prenosi RT.

“Ljudi iz Ruande koji su u ovoj studiji i zajednica u cjelini zaista žele znati što im se dogodilo jer u Ruandi ima puno PTSP-a i drugih poremećaja mentalnog zdravlja i žele odgovore zašto doživljavaju te osjećaje”, rekao je istraživač Derek Wildman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2023 07:11