StoryEditorOCM
PanoramaWatchdog

Istraga u tijeku: Je li Nike Kanada profitirala od prisilnog rada Ujgura u Kini?

Piše M. Bu.
12. srpnja 2023. - 09:39

Sumnje kako je preko 80 tisuća Ujgura, etničke muslimanske manjine koja živi u Kini, u pokrajni Xinjiang, odvedeno na prisilan rad u tvornice širom države potvrđuju se iz dana u dan.

Kanadskaa pravobraniteljica za odgovorno poduzetništvo (CORE) pokrenula je istragu o navodima kako su upravo na prisilnom radu Ujgura profitirali i Nike Canada i rudarska kompanija Dynasty Gold. Pritužbe su poslali predstavnici civilnoga društva, njih čak 28 udruga...

- Riječ je o ozbiljnim optužbama - kazao je Sheri Meyerhoffer, pravobraniteljica za odgovorno poduzetništvo.

Nike je odbacio optužbe, baš kao i rudarska kompanija, boje tvrde kako su odavno napustili regiju gdje su se događali zločini. No, znakovito je kako su i jedni i drugi odbili razgovarati s pravobraniteljem.

Ono što je činjenica jest da i Nike i Dynasty Gold i dalje održavaju poslovne odnose s kineskim kompanijama kojima je dokazano van svake sumnje kako su se okoristili o ujgurski prisilni rad.

Podsjećamo, izvještaj Ujedinjenih naroda iz 2022. pokazao je kako je Kina počinila "ozbiljna kršenja ljudskih prava" protiv Ujgura, što "može predstavljati međunarodne zločine, posebice zločine protiv čovječnosti". Peking negira sve te optužbe...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 10:12