StoryEditorOCM
PanoramaKAO IZ BAJKE

Ispunjava sve želje za najposebniji dan u životu: zbog Ivane Škrlec na vašem vjenčanju svi će reći ‘Wow!‘

Piše Ivana Kapetanović
29. travnja 2023. - 09:00

Savršena, glamurozna, raskošna, luksuzna vjenčanja koja izazivaju ‘wow’ efekt san su mnogih. Dan je to koji pamtite cijeli život i želite da bude kao iz bajke. U svjetskim trendovima vjenčanja sve je više mladenaca koji žele da njihova luksuzna vjenčanja budu i održiva i eko friendly. Sve je popularniji i glamping i organic turizam, a o svemu ovome smo popričali s uspješnom organizatoricom vjenčanja, Ivanom Škrlec, koja radi evente po zadnjim svjetskim trendovima. 

image
Robert Blaško

Ivana Škrlec uspješna je poduzetnica i organizatorica baš ovakvih luksuznih vjenčanja. Osmislila je i jedinstveni glamping koncept te popularizira organic turizam i održive evente. Vlasnica je tvrtke koja, između ostalog, radi i organizaciju događaja pod šatorima i kreira trendove u event branši, a najponosnija je mama djevojčice Tene.

Koji su trendovi vjenčanja danas? Što mladenci žele?

‘Glamur je vječni trend. Mnogi mladenci žele da njihov dan bude „over the top“, luksuzan, da izaziva ‘wow’ efekt. No najvažnije je personaliziranje cijelog događaja, osluškivanje i ispunjenje želja klijenata. Parovi sve više odmiču od tradicionalnih vjenčanja specifičnih za njihovo okruženje, ali ipak ne u potpunosti, pa se najčešće kombiniraju tradicija i aktualni trendovi. Trenutno su popularna i tematska vjenčanja inspirirana putovanjima i omiljenim destinacijama, kao i destinacijska vjenčanja’ govori nam Škrlec.

image
ParZar Productions

S druge strane, sve su popularnija održiva vjenčanja jer su, kaže, današnji mladenci ekološki osvješteniji i važno im je da njihovo vjenčanje ne ostavlja negativan trag na okolišu.

‘Biraju prirodne materijale i dekoracije, biljke u teglama ili dehidrirano bilje, šatore izrađene od materijala koji se mogu reciklirati, poput onih iz našeg Organic programa. To je novitet na našem tržištu i definitivno budućnost cijele event industrije. Danas svi shvaćamo da je biti dio prirode najveći luksuz’, priča nam Škrlec koja je zaslužna i za mnoga vjenčanja poznatih osoba.

image
ParZar Productions

Prošle godine puno se pisalo o vjenčanjima nogometaša Tina Jedvaja i Dine Dragije, kao i glazbenika Eni Jurišić i Vjekoslava Ključarića, a upravo su oba para organizaciju svog važnog dana prepustili Ivani i njezinom timu.

Luksuzna vjenčanja nisu jednostavna i više je faktora koji vjenčanje čine upravo takvim.

‘Visoka kvaliteta i besprijekorna usluga su „must“. Sve mora biti pomno odabrano i usklađeno, no luksuz uvijek karakterizira blještavilo, sjaj i glamur koji se postiže originalnim, ekstravagantnim dekoracijama, baršunastim ili sjajnim stolnjacima, prozirnim ili metalik detaljima koji reflektiraju svjetlost, velikim kristalnim lusterima te visećim cvjetnim instalacijama.

image
ParZar Productions

Imali smo bezbroj zanimljivih zahtjeva te neobičnih rješenja koje smo realizirali za naše klijente. Neočekivani dekorativni elementi poput stola za mladence koji je okružen bazenom sa zlatnim ribicama ili spuštanje svadbene torte sa sedam metara visine usred paviljona samo su neki od primjera ispunjenih želja.‘ govori nam Ivana, koja je osmislila jedinstveni glamping koncept u Hrvatskoj. 

‘Glamping koncept spoj je organskih oblina šatora i rustikalnih drvenih elemenata koji su prekrasan dodatak svakom prirodnom okruženju. 

Jednostavni modularni drveni okviri i strukture šatora dizajnirani su i konstruirani kao luksuzni privremeni smještaj za ekološki osjetljiva okruženja. Pružaju kvalitetu, udobnost i pametni, održivi dizajn.

image
Patricija Flikač

Glamping osigurava jedinstveno iskustvo prirode bez odricanja komfora luksuznog smještaja, a povezat će vas s prirodom i pružiti vam odmor za sva osjetila.‘ priča nam ova poduzetnica koja organic turizam smatra prijeko potrebnim. 

‘Kao i mladenci, i ostali klijenti (turističke zajednice, gradovi, županije i sl.) okreću se održivosti te su sve svjesniji važnosti uključivanja u promociju i poticanje okretanja prema organic turizmu. To nije trend nego potreba jer visoko kvalitetan i održivi turizam postaju imperativ. Pritom je važna sinergija svih sudionika – od lokalne zajednice do turista.

U cijeli taj proces poželjno je uključiti lokalne proizvođače i OPG-ove, poticati upotrebu sezonskih namirnica, pravilno zbrinjavati i smanjiti stvaranje otpada.

Mi svojim novim projektom Organic najavljujemo podizanje održivog smještajnog kapaciteta u vidu glamping naselja i nudimo najam organic šatora izrađenih od prirodnih materijala koji su sve popularniji kod nas.‘ govori nam Škrlec, a objašnjava nam i važnost održivih evenata. 

image
Patricija Flikač

‘Event industrija proizvodi velike količine CO2 te je jedan od većih zagađivača zraka, vode i tla. U procesu organizacije i realizacije evenata najviše se energije troši na putovanje do lokacije, transport, pripremu hrane i pića te održavanje prostora. Zato se preporučuje organizacija dnevnih evenata ili korištenje solarne energije za napajanje rasvjete.

Organizatorima održivih evenata cilj je smanjiti na minimum negativne učinke na okoliš, a zeleni eventi donose bezbroj benefita, i to ne samo za okoliš nego za sve uključene.

Tvrtke koje odabiru tu opciju pokazuju da imaju visoku razinu osobne i poslovne odgovornosti te da podupiru jednake mogućnosti, inkluziju i razvoj lokalne ekonomije.’ govori nam Ivana, a evo i nekoliko njenih savjeta kako da event bude održiviji: 

pravilno upravljanje otpadom i općenito smanjenje količine;

iznajmljivanje opreme i dekoracija umjesto kupnje onih jednokratnih, poput balona, rezanog cvijeća, konfeta itd;

Dekoriranje prostora biljkama u teglama ili dehidriranim biljem;

odgovorno korištenje struje i vode; 

iskorištavanje prirodnog svjetla i solarne energije (dnevni eventi); 

poticanje gostiju da stignu na lokaciju javnim prijevozom ili organiziranim grupnim prijevozom; 

angažiranje lokalnih dobavljača i cateringa koji zagovara zelenu politiku; višekratno posuđe, količinski bolja priprema ili donacija viška hrane nakon eventa.

image
Patricija Flikač

Ivana je uz ovaj dinamičan posao i majka djevojčice Tene na što je najponosnija na svijetu. 

‘Uz moj dinamičan posao direktorice tvrtke, koja se svakodnevno razvija te je vodeća u segmentu najma paviljona i organizaciji evenata na otvorenom, izazov je biti uvijek na raspolaganju svome djetetu, no uloga majke mi je na prvome mjestu. Tena mi je glavna motivacija za sve što radim i stvaram u životu i želim joj biti dobar primjer. 

image
Patricija Flikač

Obitelj mi je najvažnija. Odrasla sam u obitelji koja se godinama bavi malim poduzetništvom pa sam od malih nogu iz prve ruke imala priliku učiti što znači biti poduzetnik, koje sve žrtve zahtijeva, ali i koliko uzbuđenja i veselja donosi. Kada imaš dobru logistiku i tim te znaš organizirati vrijeme - sve se stigne.‘ smatra Ivana i priča nam kako je biti poduzetnica.

‘Općenito je izazovno biti poduzetnik. Poduzetništvo zahtijeva svakodnevne kompromise i balansiranje privatnog i poslovnog, no ja volim izazove. Zahvaljujući njima svakodnevno učim i rastem. Taj pristup pretočila sam i u vođenje tvrtke, osluškujući želje klijenata i potrebe tržišta‘ govori nam i objašnjava razliku nas i ostatka Europe u glampingu, luksuznim vjenčanja i održivom turizmu. 

image
Patricija Flikač

‘U razvijenim zemljama Europe i svijeta održivost je već nekoliko godina u fokusu kad je riječ o organizaciji evenata i turizmu. Kod nas je tek dolaskom pandemije taj pristup došao do izražaja. Organizacija održivih evenata zahtijeva ulaganje truda i vremena, nije ni jeftina, ali donosi brojne benefite ne samo za okoliš nego za sve uključene. 

Najvažnije je razmišljati kreativno i voditi se idejom „reduce – reuse – recycle“.‘ zaključuje Ivana Škrlec.

image
Patricija Flikač
image
Patricija Flikač
image
Dino Ninković
image
Dino Ninković
image
Dino Ninković
image
Dino Ninković
image
Dino Ninković
image
Patricija Flikač
image
Patricija Flikač
image
Patricija Flikač
image
Patricija Flikač
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:00