StoryEditorOCM
PanoramaNE TRPITE NASILJE

Ispovijest Hrvatice para srce: ‘Muž mi ne da raditi, želi da budem domaćica, ne da mi da idem na kavu, psuje mi majku‘

Piše T. J.
19. listopada 2024. - 15:56

U popularnoj FB grupi ‘Mamine tajne, anonimne i javne‘ objavljena je ispovijest jedne žene. Pa kaže: 

- Osjećam se užasno. U braku sam 9 godina, jednostavno mi je svega dosta. Sebi govorim stalno dosta je, ali nikako napraviti onaj prvi korak i reći - doviđenja. U devet godina braka nigdje nisam otišla sama, primjerice s nekim na kavu. Nema šanse da odem, muž mi kaže - nećeš ti nigdje.

On se pokupi kad god hoće i ode, zna doći jako kasno. Nabija mi stalno na nos kako je kuća njegova, njegove su pare. Ja mu kažem meni ni tvoja kuća ni pare ne trebaju, nisi imao kune kad smo bili u vezi, što mi to sada znači, nisam se udala za tebe radi kuće i para. Nigdje mi ne dopušta da idem, čak ni da se odem podružiti s mamama ako nešto treba u vezi škole za djecu napraviti. Nemam prijateljicu, psuje mi stalno, vrijeđa me, ne da mi ni da idem raditi. Stalno mi psuje ‘j***m ti majku‘. Užasno se osjećam. Sama sebe ispitujem zašto sam ja to zaslužila, sve dajem da su mi on i djeca sretno, a za mene nitko ne mari. Molila bi vas neki savjet, neku malu utjehu - napisala je nesretna žena. 

A onda su uslijedili komentari: 

- Gospođo draga, ja sam se 2 puta rastala. Nije ugodno i neki puta vam bude dosta svega. Ali puno sam sretnija ovako nego u lošim brakovima. Nitko nije zaslužio ponižavanje ni u kom pogledu. Jedan je život. Kada donesete odluku dobiti ćete novu snagu

- Ponaša se prema tebi kao da te kupio, kao da si njegovo vlasništvo, a ne supruga!

- Moj se identično ponašao, s tim što sam ja ipak radila, mada mi je i to pokušavao zabraniti i tukao me. Trpjela sam, zbog djece, a onda sam samoj sebi rekla, ma dosta je više. Poslije 20 godina braka, razvela sam se.

- I oni u zatvoru imaju bolji tretman od onog koji on daje tebi - ako se dobro ponašaju puste ih na vikend ili godišnji odmor, a za svoj rad dobiju i neku plaću. Je li je moguće da nemate baš ni malo samopoštovanja i trpite tako nešto...

- Bila sam u sličnoj situaciji. Čekala sam predugo, predugih 20 godina da odem. Nemoj biti kao ja. Zaslužuješ život...

- Po ovome sto si napisala ti si već odavno trebala otići od njega...

- Nikad, ali nikad nisam komentirala kad je u pitanju nečiji brak i kad se radi o ovakvim stvarima. Ali čitajući vašu objavu sam zaplakala. Nemojte biti nesretni i tako živjeti, nađite posao, idite i brinite malo o sebi. Sretno.  

image
/Shutterstock

- Bojim se da utjehe nema jer Vam muž nije normalan i ovo što ste naveli je čisto zlostavljanje i teško ponižavanje. Ako ostanete s njim i dalje će biti sve isto, vjerojatno i puno gore, a mislim da tako ne želite živjeti.

- Nema tu baš neke utjehe. Najbolje vam je pokupit stvari i otići što dalje od njega. Znam, teško je, ali taj čovjek manipulira s Vama. To ponižavanje, omalovažavanje, vikanje će ostati, neće se ništa promijeniti čak i da popričate s njim...

- A tko je on da ti zabrani da ides nekud? Zašto si to uopće dopuštaš? Ma zašto ti njega uopće pitaš da ideš nekud?

- Draga moja, bježi glavom bez obzira. Kao da si u zatvoru, pa i tamo čak dopuštaju da izađeš u šetnju.- 

- Savjet za utjehu, idi od njega i sačuvaj to malo sebe što ti je ostalo... Na kraju, ako ne budeš valjala sama sebi kako ćeš tek djeci, moraš se sabrati zbog njih! Sretno i zapamti da nisi sama, svatko se s nečim bori! 

- Draga moja, ti njemu služiš samo kao sluškinja, nema tu života, tu je samo ponižavanje, a majku da mi netko opsuje bez razmišljanja bi se pokupila. 

- Čim ti je prvi puta majku opsovao trebala si otići, prešutjela si i ostala s njim. Dala si mu odobrenje da te i dalje psuje i ponižava.

- Idite dok još možete. Pokupite djecu i bježite...

Ako primijetite nasilje ili ga doživite sami, možete se za savjet obratiti na ove brojeve: 

image

Pomoć, Ministarstvo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2024 15:57