StoryEditor
PanoramaPametni naši ljubimci

Ispostavlja se da psi mogu razlikovati jezike, a što su stariji njihov mozak ih bolje prepoznaje: ovo je prvi put da je otkriveno da to može neljudski mozak

Piše PSD
7. siječnja 2022. - 12:33

Psi mogu razlikovati jezike, otkrili su mađarski znanstvenici nakon što su skupini od 18 pasa pustili ulomke iz priče "Mali princ" na španjolskom i mađarskom i ispitali kako je njihov mozak reagirao.

Istraživanje je vodila Laura V. Cuaya sa Sveučilišta Eotvos Lorand u Budimpešti, koja se prije nekoliko godina preselila u grad iz Meksika, dovodeći sa sobom svog psa Kun-kuna.

Pitala sam se je li Kun-kun primijetio da ljudi u Budimpešti govore drukčijim jezikom, mađarskim, rekla je.

"(U istraživanju) smo po prvi put otkrili da neljudski mozak može razlikovati jezike."

U svom životu s ljudima, psi usvajaju slušne obrasce jezika kojem su izloženi, rekao je Raul Hernandez-Perez, koautor studije.

image
Attila Kisbenedek/AFP

Tijekom eksperimenta, Kun-kun i drugi su uvježbani da nekoliko minuta nepomično leže u skeneru mozga.

Svi su psi čuli samo jedan od dva jezika - mađarski ili španjolski - od svojih vlasnika prije, što je omogućilo znanstvenicima da usporede kako njihov mozak reagira na vrlo poznati jezik i na potpuno nepoznat.

Psi su slušali ulomke iz priče na španjolskom i mađarskom, a također i računalno iskrivljene verzije tih ulomaka kako bi provjerili mogu li razlikovati govor i negovor.

Uspoređujući reakcije mozga, znanstvenici su pronašli različite obrasce aktivnosti u primarnom slušnom korteksu mozga pasa, što ukazuje na to da oni mogu razlikovati govor od negovora.

U sekundarnom slušnom korteksu koji analizira složene zvukove, mozak pasa proizvodi različite obrasce aktivnosti kada čuje poznati jezik i nepoznat jezik.

Što su psi bili stariji, to je njihov mozak bolje razlikovao dva jezika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2022 11:15