StoryEditorOCM
PanoramaS RAZLOGOM

Imotski glazbari na krovu Europe! Spektakl u Imotskom za veliki uspjeh na natjecanju i priznanje maestru Gliboti

Piše Braco Ćosić
26. ožujka 2024. - 16:43

Veliko je slavlje u Imotskom, ali i u Imotskoj krajini. S razlogom.

Hrvatski puhački orkestar Gradska glazba Imotski, u kojem nastupaju praktički glazbenici iz svakog kutka Imotske krajine, osvojio je prvo mjesto i zlatnu plaketu pobjednika u A kategoriji amaterskih sastava, a time i neslužbenu titulu europskih prvaka u amaterskoj konkurenciji, s osvojenih 91,75 bodova, na velikom i prestižnom natjecanju puhačkih orkestara “Flicorno d’oro”, netom održanom u talijanskom gradu Riva del Garda na jezeru Lago di Garda.

image

limena glazba

HPO Gradska glazba Imotski

Tako su imotski glazbari, nakon šest osvojenih titula najboljeg puhačkog orkestra u Hrvatskoj, eto došli i na sami krov puhačkih orkestara Europe. Njihov uspjeh to je veći što su u konkurenciji 60 orkestara iz petnaestak europskih zemalja, među kojima su bili i oni iz Španjolske, Austrije, Njemačke, domaćina Italije, zemalja koje imaju višestoljetnu tradiciju upravo izvrsnih puhačkih orkestara, ostali samo za jedan bod iza laureata, jednog njemačkog sastava koji se natjecao u profesionalnoj kategoriji.

Osim toga uspjeha, izvrstan uspjeh svakako je i proglašenje maestra prof. Ljubomira Glibote, voditelja i dirigenta imotskog orkestra, najboljim dirigentom između 60 onih koji su dirigirali na ovom prestižnom natjecanju.

image

Ljubomir Glibota

HPO Gradska glazba Imotski

Vrhunski uspjeh

Doček zlatnih europskih prvaka u Imotskom u ponedjeljak bio je spontan i svečan. Nakon dugog noćnog putovanja iz Italije, imotski glazbari okupili su se ispred imotske Glazbene škole te s maršom “Moj Imotski” dočekali svoga kapelnika prof. Ljubomira Glibotu i prof. Darka Rimca, ravnatelja imotske Glazbene škole, te uz šampanjac, cvijeće, poljupce rodbine glazbara, gradonačelnika Imotskog i direktora TZ-a Imota proslavili ovaj povijesni uspjeh.

– Sjajnom izvedbom najprije u zagrijavanju skladbe “Bakonja” našeg skladatelja Silvija Bombardellija, koja sadrži elemente Dalmatinske zagore (ganga, rera, šijavica, diple...), zatim zadane skladbe “The Rise of the Quetzal” i čuvene skladbe “El Camino Real”, oduševili smo punu dvoranu svojim muziciranjem i šarmom.

image

Raspoloženje kakvo i priliči laureatima

Braco Ćosić

Osvojiti 91,75 bodova u prvoj i najjačoj kategoriji amaterskih orkestara, zaostati samo jedan jedini bod za prvim profesionalnim orkestrom, zaista je vrhunski uspjeh naše glazbe i ove generacije. Dovoljno je bilo vidjeti punu dvoranu gledatelja koji su se digli iz svojih stolica i ovacijama, dugotrajnim pljeskom, pozdravili nastup naše glazbe... Konačno i moj uspjeh, da sam proglašen najboljim dirigentom u konkurenciji 60 mojih kolega iz cijele Europe, svakako je još jedan plus našem orkestru – prvi su dojmovi prof. Ljubomira Glibote.

 

image
Braco Ćosić
Čuveni belgijski skladatelj i dirigent Jan van der Roost, inače predsjednik žirija, izravno se obratio dirigentu imotske glazbe, profesoru Ljubomiru Gliboti riječima: “Dugo nisam osjetio ovakvu glazbenu ekspresiju nekog orkestra, kao što ste vi to prenijeli na publiku, ali i na sam žiri.” Skladatelj zadane skladbe Luciano Feliciani također je bio oduševljen te je čestitao maestru Gliboti.

Treba istaknuti da je na povijesnom nastupu u Italiji bio 61 član HPO-a Gradske glazbe Imotski, predvođen maestrom Glibotom. Ovaj izniman uspjeh ostat će zlatnim slovima upisan u “Hall of Fame” ovog cijenjenog natjecanja, na kojem je ove godine nastupilo rekordnih 60 orkestara iz cijele Europe.

Cijelom malom spektaklu dočeka imotskih glazbara nazočili su i dugogodišnji stari glazbari: bivši predsjednik Marko Brečić i legendarni Vinko Vučemilović Pape, koji je desetljećima svirao piccolo u Gradskoj glazbi. Dakako i prof. Ivan Glibota Crni, koji je bio i član naše glazbe u Italiji, inače čovjek koji je i doveo imotsku glazbu na ove povijesne staze. Šetnju tim stazama do ovoga povijesnog uspjeha nastavio je njegov sin Ljubomir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2024 17:29