StoryEditorOCM
PanoramaLUD ZA VINILOM

Imoćanin Vedran nam je otvorio vrata doma: 5 tisuća komada, ostali smo paf! ‘Zbog ove ljubavi nisam jeo tri dana...‘

23. svibnja 2023. - 14:33
Vedran Vrčić: Nije bilo dana pauze, na jednom od moja tri gramofona uvijek svira netko iz moje kolekcije. A sve ih volim! Vi ne znate koji je to zvuk, koji je to osjećaj, koja je to kvaliteta glazbe...

Pisali smo svojedobno o jednom Imoćaninu, pasioniranom kolekcionaru gramofonskih ploča, ali nismo znali koliko ih doista ima.

Onako, preko uha, čuli smo da se na njegovim policama nalazi oko tri tisuće "longplejki" iz svih kutaka svijeta, te da nema poznatijeg pjevača ili sastava čiju ploču nema. Tada nam se obećao javiti kada kolekcija dosegne pet tisuća komada.

I evo ga!

Primio nas je Vedran Vrčić (63), svestrani kolekcionar, zaljubljenik u glazbu od malih nogu, čovjek koji je bio na bezbroj koncerata velikih svjetskih rock i pop zvijezda, ali i čovjek koji je veliki zaljubljenik baštinskog naslijeđa Imotske krajine, gdje danas izdaje i naslijeđene rukopise svoga strica, poznatog imotskog franjevca, pisca, povjesničara, fra Vjeke Vrčića.

- Eto, rekao sam vam u siječnju 2018. da ću se javiti kada uokvirim svoju kolekciju jednim velikim brojem i to činim, iako mi kolekcionari nerado govorimo od brojkama.

Meni je ista moja prva i ova posljednja ploča - veli nam Vedran dok nam otvara vrata svoga hodnika, pa dnevnog boravka, kako bismo ušli u njegov svijet vinila.

‘Stonesi‘ 1976. su bili prekretnica

Čini se da je moj odlazak na koncert Roling Stonesa u Zagreb 1976. godine, a imao sam tada šesnaest, bio prekretnica - veli Vedran, koji broj koncerata na kojima je bio ne može ni nabrojiti. O tome svjedoče i sačuvane ulaznice s nastupa velikana poput Queena, Santane, Pink Floyda, Red Hot Chili Peppersa, Roda Stewarta, Freddieja Mercuryja, Erica Claptona i ipak najdražeg Brucea Springsteena.

image

Koncertne ulaznice

Privatni album

Proveo nas Vedran, inače i jedan od utemeljitelja već kultnog Magic Time Vinyl festivala koji se svako ljeto održava uz imotsku rijeku Vrljiku, svijetom vinila, pokazujući gramofonske ploče Beatlesa,The Rolling Stonesa, Bijelog dugmeta, Azre, Olivera...

- I kad je gramofonska ploča bila zaboravljena, po mnogima zastarjela, i kad su došli novi nosači zvuka, ja sam ih neumorno prikupljao, ne samo po Hrvatskoj, nego po cijelome svijetu.

Koliko sam puta nazivao moje Imoćane razasute diljem svijeta da mi kupe i donesu neke za koje sam otkrio da ih ondje ima.

Prodao bih, što se ono kaže, košulju sa sebe, a kupio gramofonsku ploču! Nikada nisam imao dana pauze, na jednom od moja tri gramofona uvijek svira netko iz moje kolekcije. A sve ih volim!

Vi ne znate koji je to zvuk, koji je to osjećaj, koja je to kvaliteta glazbe... Pa vidite da je opet vinil istisnuo CD-ove, kazete još ranije. Gramofonske ploče su ritual...

Kažu da ‘slušaju glazbu‘...

Mnogi stručnjaci su pokušali odgonetnuti tu magiju, onaj tko ima iti malo sluha osjetit će tu razliku. Današnja mladost na mobitelima sluša samo hit pjesme, a mi smo na long playju slušali cijele albume, od prve do posljednje. I danas to činim.

Naslušao sam se na stotine kultnih emisija "Po Vašem izboru" na Radio Zagrebu.

Mnogi poslušaju na minutu neki refren nekog hita i za to će reći da "slušaju glazbu". A slušati glazbu znači željeti je slušati kad se ustaneš, dok ručaš, kada odmaraš, ili kada kreneš na spavanje... - veli nam Vedran.

image

‘Biblioteka‘ s pločama

Privatni album

Pokazuje nam na desetke sačuvanih ulaznica s koncerata vrhunskih pjevača. Odlazio je s prijateljima, ali i sam, tek s ulaznicom u džepu.

Samo ulaznica i benzin

- U Beču je krajem sedamdesetih koncert imao Rod Stewart. Nas nekoliko prijatelja smo krenuli starim stojadinom iz Imotskoga, imali smo samo ulaznice i novac za benzinu.Tri dana smo bili u Beču, guštali na koncertu, ništa jeli nismo, pili smo vode s fontana. U Imotrski smo se vratili punih duša, razumijete li vi to?

Skuplja li Vedran i dalje?

- Da skuplja li? Pa to mi je život, kao i pogledati Hajduka s prijateljima. Vinil je vječan, možda se opet čujemo da proslavimo još jednu, bogatiju kolekciju - smije se ovaj imotski zaljubljenik u vrhunski zvuk i glazbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 21:17