StoryEditorOCM
Panoramaistina i mitovi

Imaju li mačke zaista devet života? U nekim dijelovima svijeta tvrdi se da ih imaju šest ili sedam, evo i zašto

Piše mozaik sd
27. travnja 2023. - 11:45

Uobičajena izreka koju često čujemo je da mačke imaju devet života. Odakle dolazi ova legenda o besmrtnosti? I zašto se mačke kaže da imaju baš devet života?

Mačka je jedan od najagilnijih, najhitrijih i najnezavisnijih kućnih ljubimaca. Konkretno, mačke mogu izdržati padove koji bi lako ubili čovjeka - što možda objašnjava odakle ideja da mačka ima devet života. U jednom slučaju, mačka iz New Yorka je preživjela pad s 32. kata i to, nevjerojatno, samo s lakšim ozljedama. Ta sposobnost preživljavanja moguća je zahvaljujući nevjerojatnoj anatomiji mačke, piše National Geographic, prenosi Jutarnji list.

Mačke su evoluirale tako da mogu živjeti na drveću, a mnoge divlje vrste mačaka još uvijek tako žive. Milijuni godina padanja s visine doveli su do toga da se mačke s tim sasvim dobro nose. Njihov impresivan "refleks ispravljanja" omogućava im da se okreću oko sebe dok padaju i da ravnomjerno slete na sve četiri noge.

Mačke imaju veliku površinu tijela u usporedbi sa svojom težinom, što također pomaže u smanjenju sile njihovog slijetanja. Također, imaju veliku fleksibilnost u kostima i ligamentima, što im pomaže da izdrže ozljede od udaraca.

image

Treba i hraniti tih šest, sedam ili devet života (ilustracija)

Rami Al Sayed/AFP

Mačke imaju munjevite reflekse, vještinu brzog donošenja odluka i izuzetnu agilnost. One su sposobne izbjeći opasnost na prvi znak nevolje, jednako kao i hodati na visinama od kojih mnogima od nas pozli.

Te sposobnosti nam ponekad mogu izgledati izvanredne, čak natprirodne. Ali ideja da mačke imaju devet života nije istinitija od mita o tome da crne mačke nose sreću ili nesreću.

Zanimljivo je kako mit da mačke imaju više života postoji širom svijeta. Međutim, nije to uvijek devet života – broj varira od kulture do kulture. U određenim regijama Španjolske vjeruje se da mačke imaju sedam života, a neke turske i arapske legende kažu da ih imaju šest.

Devet se tradicionalno smatra magičnim brojem, što bi također moglo pomoći u objašnjenju zašto su mačke povezane s devet života. U staroj Grčkoj, broj devet se odnosio na trojstvo svih trojstva i natprirodni broj koji se poziva na tradiciju i religiju. Mačke su obožavane tijekom vjekova i često su smatrane magičnim stvorenjima, piše National Geographic, prenosi Jutarnji list.

image

Druželjubivost je dobra za dugovječnost (ilustracija)

Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 07:20