StoryEditorOCM
PanoramaImigracija u Beču

Ima nas, ali što nas Srbi šišaju! Pogledajte video koji otkriva tko je ‘preuzeo‘ Beč: domaćini sve pokazali

Piše M. K. P.
6. rujna 2024. - 09:06

U Tik Tok videu korisnika Global_Earth pod nazivom "The 10 largest Immigrant groups in Vienna" predstavljene su dominantne imigrantske skupine koje žive u Beču.

Rusa, npr. u Beču ima oko 20 tisuća. U taj broj ulaze novi imigranti i oni koji imaju stalni boravak i državljanstvo. Slovaka je 25 tisuća, a odmah za njima je 30 tisuća stanovnika mađarske nacionalnosti. Mnogi od njih su doselili u Beč nakon što se Mađarska priključila Europskoj Uniji 2004. godine. 

Na visokom sedmom mjestu su Hrvati, 35 tisuća ih je koji žive i rade u Beču. Šesto mjesto je zauzela Rumunjska, s 40 tisuća svojih žitelja, koji često rade u građevinskom sektoru i uslužnim djelatnostima u austrijskom glavnom gradu.

42 tisuće imigranata dolazi iz Bosne i Hercegovine, koji su se ondje većinom naselili 90-tih, za vrijeme i nakon rata. Na visokom četvrtom mjestu su Poljaci, sa svojih 45 tisuća stanovnika, jedna su od najznačajnijih imigracijskih skupina u Beču.

Na trećoj poziciji su Njemci s 55 tisuća svoje populacije. Mnoge je tu dovela profesija, ali ima i studenata.

image
Screenshot/tiktok/

Pri samom vrhu ljestvice, na drugom mjestu, su imigranti iz Srbije, kojih ima visokih 70 tisuća! Broj obuhvaća nedavno pristigle  imigrante i one koji su se doselili za vrijeme rata u bivšoj Jugoslaviji, sredinom 90-tih.

I na kraju, najbrojnija imigracija u Beču, s oko 75 tisuća svoje populacije, je turska.

Ovaj video daje uvid u kulturnu raznolikost Beča, pogledajte ga ovdje: 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 03:29