StoryEditorOCM
Panoramakapljice potpore

I kafići i barovi uključili se u provođenje sankcija protiv Putinova režima, ovim potezom odlučili su poslati poruku Rusiji i podržati Ukrajinu

Piše PSD
28. veljače 2022. - 16:01
Neki barovi i prodavaonice pića misle da su pronašli moćan način da kazne Rusiju za invaziju Ukrajine: povlače rusku votku s polica i umjesto toga promoviraju ukrajinske brendove (ilustracija)Mads Claus Rasmussen

Neki barovi i prodavaonice pića misle da su pronašli moćan način da kazne Rusiju za invaziju Ukrajine: povlače rusku votku sa svojih polica i umjesto toga promoviraju ukrajinske brendove.

“Jučer ujutro sam se probudio i vidio da je Rusija napala Ukrajinu. Pitate se što možete učiniti”, rekao je Bob Quay, vlasnik Bob’s Bara u Grand Rapidsu, Michigan. “SAD očito uvode sankcije. Mislio sam da ću i ja uvesti sankcije”, piše Paul Wiseman za The Intelligencer.

Tako je riješio svoje police starog sovjetskog brenda Stolichnaya i počeo promovirati ukrajinski Vektor. “Imamo natpis iznad njega koji kaže: Podržite Ukrajinu.”

Navala u barove nakon povlačenja ruske votke

Quay je najavio taj potez na Facebooku i “eksplodirao je. Dolaze nam ljudi koji nikada prije nisu bili u baru.”

Stoli, u vlasništvu tajkuna ruskog porijekla Jurija Šeflera, zapravo se proizvodi u Latviji. Na svojoj web stranici Stoli Group kaže da se "zalaže za mir u Europi i u solidarnosti s ukrajinskim narodom".

Dućan alkoholnih pića Southern Spirits u Indian Landu, u Južnoj Karolini, posluje u procvatu u ukrajinskoj votki Kozak nakon što je povukao ruske brendove sa svojih polica.

image
Stari sovjetski brend Stolichnayu, u vlasništvu tajkuna ruskog porijekla Jurija Šeflera, neki vlasnici barova izlijevaju u kanalizaciju
AFP

"Rasprodaje se puno brže nego što smo mislili", rekao je generalni direktor Drew Podrebarac. “Bilo je sjajno.”

Skijalište Magic Mountain u Londonderryju u Vermontu objavilo je video na Twitteru na kojem se vidi kako zaposlenik izlijeva Stolichnayu u kanalizaciju i kaže: "Oprostite, ovdje ne poslužujemo ruske proizvode."

guverneri oštro protiv ruskih proizvoda

U borbu su ušli i guverneri. Guverner Ohija Mike DeWine naložio je državnom Ministarstvu trgovine da obustavi kupnju i prodaju Russian Standarda, jedine ruske votke koja se prodaje u Ohiju (pod robnim markama Green Mark i Russian Standard).

Guverner New Hampshirea Chris Sununu potpisao je izvršnu naredbu kojom se od državnih prodajnih mjesta za alkoholna pića traži da uklone alkohol proizveden u Rusiji i marku.

image
Ukrajinci su se odavno okrenuli vlastitoj votki i ismijavanju Putina, kao s ovim spomenikom u Kijevu
Sergei Supinsky/AFP

U Kanadi, Odbor za kontrolu pića u Ontariju u petak je objavio da će "svi proizvodi proizvedeni u Rusiji biti uklonjeni s LCBO kanala", uključujući 679 njegovih trgovina diljem pokrajine. Također je obećao da će prihvatiti povratak svih ruskih proizvoda i izjavio da "stoji uz Ukrajinu, njezin narod i ukrajinsku kanadsku zajednicu ovdje u Ontariju".

U Grand Rapidsu, Quay je rekao da možda nikada više neće prodavati ruske proizvode. I napravio je još jedan korak: “Naručio sam ukrajinsku zastavu, a ona će biti podignuta sljedeći tjedan, piše The Intelligencer.

 

image
Poljaci u svojim barovima preferiraju poljsku votku
AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 04:14