StoryEditor
PanoramaUništavanje COVID-19

Hoće li kemijsko čišćenje ubiti koronavirus na vašoj odjeći? Stvar je u temperaturi, a ne sredstvu za čišćenje kažu znanstvenici

Piše PSD
16. listopada 2020. - 10:27
Duje Klaric/Cropix

Taman kada nam se čini da imamo sve odgovore kako se što bolje zaštiti od koronavirusa dovedemo se u situaciju da o nekim stvarima ipak još nismo razmislili. Do sad smo shvatili kako pravilno dezinficirati ruke, očistiti domove i oprati rublje. Ali što je s odjećom u našim ormarima koja može ići samo na kemijsko čišćenje? Hoće li se s kemijskog čišćenja vratiti sanirana od svih čestica COVID-19?

Prvo što moramo saznati malo o tome kako funkcionira postupak kemijskog čišćenja. Koristimo izraz "kemijsko čišćenje" jer se u tom postupku odjeća moči kemijskim otapalom, najčešće perkloretilenom. Zelene kemijske čistionice umjesto toga mogu koristiti tekući ugljični dioksid ili otapalo na bazi silikona koje manje zagađuje okoliš.

Nakon toga se odjevni predmeti mogu glačati, kuhati na pari ili prešati. Ispostavilo se da su upravo visoke temperature korištene tijekom tih procesa, a ne kemijska otapala za čišćenje, sposobne ubiti virus, rekao je Peter Chin-Hong, doktor zaraznih bolesti i profesor medicine na Kalifornijskom sveučilištu u San Franciscu, a prenosi HuffPost.

Na temelju trenutnih istraživanja o tkanini i COVID-19, nema naznaka da je kemijsko čišćenje bolje od pranja rublja kod kuće, sve dok prilikom procesa dosegnete dovoljno visoku temperaturu. Virusi gripe ubijaju se vrućinom iznad 75 stupnjeva Celzijusa. Studije koronavirusa preporučuju 20 minuta iznad 60 stupnjeva. Topla voda za stanovanje može doseći 55 stupnjeva ili više.

"Ne postoje dokazi da je kemijsko čišćenje više ili manje učinkovito u ubijanju koronavirusa u usporedbi s pranjem u perilici", rekla je Melissa Perry, profesorica zaštite okoliša i zdravlja na radu na Fakultetu za javno zdravstvo Instituta Milken.

Dakle ne postoji nijedan razlog da odjeću koju ste do sad prali kući u svojoj perilici najednom počnete nositi na kemijsko, ali ni obrnuto. Kada perete rublje kod kuće možete to nastaviti činiti u skladu s uputama proizvođača. Preporučuje se pak upotreba najtoplije temperature vode koju tkanina tolerira i potpuno sušenje predmeta.

Uobičajeni način pranja, u kombinaciji s upotrebom deterdženta za dubinsko čišćenje, dovoljan je za svakodnevno čišćenje u zdravim kućanstvima i vrlo učinkovit za ubijanje respiratornih virusa koji uzrokuju prehladu, gripu i COVID-19", rekla je mikrobiologinja Kelly Reynolds, predsjednica katedre na Sveučilištu u Arizoni, napominjući da više temperature vode uglavnom ubijaju više klica.

Međutim, ako je netko u vašem kućanstvu bolestan, trebali biste poduzeti dodatne mjere opreza kada perete rublje. Nosite jednokratne rukavice dok rukujete njihovom prljavom odjećom ili posteljinom, izbjegavajte ih tresti kako ne biste raširili virus i nakon toga operite ruke. I sušiti odjeću također je preporučljivo na postavci jake vrućine za dodatnu zaštitu.

Postavlja se pitanje i treba li tijekom pandemije češće prati odjeću. Ako su svi ukućani zdravi nema smisla da mijenjate svoje navike, ali ako je netko od njih bolestan ili mu je nedavno dijagnosticiran koronavirus ne bi bilo loše da operete odjeću koju koristi ili ako je u mogućnosti, da to učini sam. Odlazak u kemijsku čistionicu nije potreban, dovoljna vam je kućna perilica.

Generalno se oko korona COVID-19 na odjeći ne treba previše uzrujavati. Primarni način širenja virusa je bliskim kontaktom između osoba i zrakom. Iako je prijenos putem površina moguć, rjeđi je. Smatra se da su meke površine poput tkanine manje gostoljubive prema virusu od tvrdih. Štoviše veća je šansa da ćete se zaraziti od neke osobe u kemijskoj čistionici nego s tkanine svoje odjeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. siječanj 2021 22:57