StoryEditorOCM
PanoramaGEORGE LAZENBY

Glumac koji je utjelovio Jamesa Bonda u ponajboljem filmu hit-serijala odlazi u mirovinu: ‘Ovo nije bila laka odluka‘

Piše Marko Njegić
31. srpnja 2024. - 07:00

"Ovo nije bila laka odluka, ali vrijeme je da objavim svoje povlačenje s posla. Stoga od danas više neću glumiti niti javno istupati, davati intervjue ili potpisivati ​​autograme. Bila je to zabavna vožnja, ali starenje nije zabavno", izjavio je 84-godišnji George Lazenby, najpoznatiji po ulozi Jamesa Bonda u ponajboljem filmu akcijskog hit-serijala "U službi Njezinog veličanstva" iz 1969. 

"Želio bih zahvaliti svom menadžeru i prijatelju Andersu Frejahu na pomoći od 2013., najboljem predstavniku kojeg sam ikada imao. Sada se mogu koncentrirati na provođenje više vremena sa svojom obitelji. Moja iskrena zahvalnost svima na vašoj ljubavi i podršci tijekom godina. To mi je puno značilo", nadodao je Lazenby. 

image

Lazenby kao James Bond

/Photo12 Via Afp

Podsjetimo, Lazenby je kao bivši model glumački debitirao upravo ulogom agenta 007 u "prvo pa muško" stilu, uletjevši kao zamjena za Seana Conneryja koji se zasitio tumačenja akcijsko-špijunskog junaka nakon pet filmova ("Dr. No", "Iz Rusije s ljubavlju", "Goldfinger", "Operacija Grom", "Samo dvaput se živi"). 

Lazenby je bio kritiziran u realnom vremenu kao nedostojna zamjena, ali nije uopće bio tako loš, naprotiv, s time da bi sigurno (još) bolje ušao u lik Bonda da nije ostao samo na jednom jedinom filmu, što ga čini posebnim među svim tumačima junaka, kao i to da je bio najmlađi 007 ikada, osvojivši ulogu u dobi od 29 godina, ujedno i usamljeni Australac.

Ipak, Connery se 1971. vratio za "Dijamanti su vječni", a Bond-serijal je potom preuzeo Roger Moore u "Živi i pusti umrijeti" i Lazenby nije dobio drugu priliku. Nešto poput "On Her Majesty‘s Secret Service" nije više nikad snimio, ali glumio je u nekim kultovima, primjerice talijanskom "giallo" trileru "Who Saw Her Die?", azijskom akcijskom filmu "Čovjek iz Hong Konga" i epskoj povijesnoj drami "Gettysburg".

Iako je otišao u mirovinu, Lazenby je uspio snimiti još dva filma u kojima, zanimljivo, glumi američkog predsjednika ("Z Dead End" i "Mundije 2"), a nedavno je i javno podržao Aarona Taylora-Johnsona kao potencijalnog novog 007. U očekivanju tih filmova, Lazenbyja se kao Bonda iz sjajnog akcijskog trilera "U službi Njezinog veličanstva" možete prisjetiti ovdje

image
Robyn Beck/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 18:04