StoryEditorOCM
PanoramaStiže beba

Ginekolog otkriva kako se u Francuskoj skrbi o trudnicama i na što sve imaju pravo

Piše Mozaik SD
2. lipnja 2024. - 19:33

Za Zadovoljnu je progovorio dr. Igor Popović, genekolog koji svoju ambulantu ima u francuskoj Nici. Specijalizirao se za praćenje trudnoće i porođaje. Bogato iskustvo stekao je u bolnicama širom Francuske.

image
May/Bsip Via Afp

Za razliku od nama poznate podjele liječnika na one koji imaju privatnu praksu, pa trudnice najčešće kod njih "vode" svoju trudnoću i onih koji rade u bolnicama, u Francuskoj su te razlike izraženije. Ukoliko trudnica kod privatnika devet mjeseci odlazi na kontrole, onda je on taj koji će obaviti i sam porođaj.

image

ginekolog Igor Popović

Privatna Arhiva/

Pregledi su obavezni svakog mjeseca, kada se osim standardne kontrole radi i ultrazvuk fetusa, kao i detaljna analiza urina i krvi. Testovi kojima se procijenjuje rizik od genetskih anomalija rade se prije 14. tjedna trudnoće, a rezultati su dostupni već nakon 48 sati. Osim ovoga svi obavezni testovi su besplatni. Pregled specijaliste dijelom pokriva zdravstveno osiguranje, a drugi plaća trudnica, baš kao i prisustvo liječnika na porođaju.

image

ginekolog Igor Popović

Privatna Arhiva/

Važna stavka u trudnoći su i suplementi, piše Zadovoljna. Generalno se ljudi jako loše hrane, unose previše šećera i brze hrane, a trudnicama je nužno dodatno željezo, folna kiselina i vitamin D.

- Trudnice često žele epiduralnu anesteziju tijekom porođaja. U našoj klinici u Nici oko 80 do 90 posto pacijentica koristi mogućnost odabira. Tek desetak posto se odlučuje na porod bez anestezije. Pomažu joj liječnik i primalja - kazao je ginekolog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 21:59