StoryEditorOCM
Panoramablagdanska trpeza

Gastroadvent u Splitu: novinari upalili prvu svijeću i guštali u ‘kruhu svetog Ivana‘. A tek vinska kapljica i slatko...

Piše Lenka Gospodnetić
3. prosinca 2023. - 19:39
Gastroadvent u restoranu Laf, novinari pale prvu adventsku svijeću u društvu Olje Martinić, Alijane Vukšić i Stipe ČogeljeSaša Burić/Cropix

Svjetlo Došašća i ove je godine obasjalo – i svit, i Split – a na osebujan način i jednu blagdansku trpezu. Naime, u sklopu manifestacije Gastroadvent novinari tiskanih medija zapalili su prvu svijeću na adventskom vijencu, kušalo se delicije Mediterana i podijelilo mir, radost i nadu. Sve to, već četrnaestu godinu zaredom zahvaljujući Olji Martinić, poznatoj nutricionistici i stručnjakinji za dijetetiku, ali i društvena zbivanja gastronomskog predznaka u Splitu.

Ove je godine domaćin događaja, okupljanja novinara i prijatelja bio restoran "LAF!" na Mažuranićevu šetalištu, uz nazočnost čelnice Turističke zajednice Split Alijane Vukšić, dožupana Stipe Čogelje i drugih koji su službeno poduprli ovaj dugovječni projekt, ali i vrsnih pjevača iz Makedonskog kulturnog društva "Makedonija" koji su svojim nastupom svemu dodali vedru i svečarsku notu.

image
Sasa Buric/Cropix

Prehrambena tema ove je godine bio pomalo zapostavljeni rogač, koji su zvali još i "kruh svetog Ivana"; Martinić je podsjetila da je mediteranski način prehrane zlatni standard u nutricionističkom i zdravstvenom smislu, a "Dalmatinska kuharica" Dike Marjanović Radice ogledalo važnosti naše regije. Zahvaljujući njoj i svim novinarima koji promiču mediteranski način života, Split i okolica opravdavaju status kolijevke prehrane zlatnog standarda.

Na jelovniku bijahu, dakle, inventivna i nadasve zdrava jela od rogača i sa rogačem, no uz te kreativne "bokune" moglo se punih usta guštati i uz neke klasike – makedonske kuhinje, te božanstvene kapljice vinarije Tikveš, također iz Sjeverne Makedonije, koja je geografski dio istog nam mediteranskog podneblja.

image

Makedonsko kulturno drustvo Makedonija

Sasa Buric/Cropix

Za pripremu delicija zaslužan je bio chef Dejan Karapeev iz restorana LAF!, a za vizualni "highlighter" članovi školskog kluba za kukičanje, pletenje i umjetnost "Opleti!" iz Prve splitske gimnazije. Oni su, predvođeni profesoricom Marinom Kukoč, ispleli inventivan adventski vijenac u oblicima mediteranskih voćki i rogača sa čipkom.

image
Sasa Buric/Cropix

Program je vodila kolegica Mariola Milardović sa HTV-a, a glazbenu podlogu divno je pokrio dalmatinski duet Sunny Day.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 00:17