StoryEditorOCM
PanoramaO MAJKO MILA...

Fizičar Ceci o novoj teoriji zavjere: Istina je, beskontaktni toplomjeri opasni su za našu hipofizu jednako kao i kante za smeće. Nema nam spasa...

9. prosinca 2020. - 18:35

Mali dio populacije širi teoriju zavjere oko mjerenje temperature tijela beskontaktnim toplomjerima usmjerenim prema čelu osobe, koje mjerenje je obvezno prilikom ulaska u bilo koju instituciju.

Tako neki teoretičari zavjere na društvenim mrežama pišu sljedeće: Kada ti beskontaktni toplomjer usmjere prema čelu, infracrvenim zrakama ti ozrače hipofizu i tako utječu na smanjenje lučenja melatonina, te namjerno uništavaju centar za duhovnost. Ne dozvolimo da nam mjere temperaturu na čelu!

Jedan od teoretičara se hvali kako u zračnoj luci nije dopustio da mu tako izmjere temperaturu i izazvao je situaciju zbog koje je morala intervenirati policija.

image
'Pištolj' za mjerenje temperature
Niksa Stipaničev/Cropix

Napomenimo da se tu radi o osobama koje se također protive korištenju maski, zbog čega su na društvenim mrežama postali predmet izrugivanja, a neke od tih šala glase: "Mora da je maska premazana nekim tankim slojem jer od kada je nosim želim registrirati Windowse".

No, vratimo se teoriji o "infracrvenom zračenju s kojim vlast želi uništiti duhovnost pojedinaca".

Bio je to povod da nazovemo fizičara Sašu Cecija koji se na tu temu dobro našalio.

- Ti toplomjeri emitiraju infracrveno zračenje kao što svi predmeti u svemiru emitiraju infracrveno zračenje. To je toplinsko zračenje. Dakle, svaki predmet koji nije na apsolutnoj nuli emitira infracrveno zračenje. To je apsolutno točno.

No, to zračenje zrači i kanta za smeće, stol, ormar i mi sami. Znači oni nisu u krivu u tome što kažu da nešto emitira infracrveno zračenje, odnosno elektromagnetske valove u infracrvenom području. No, sve ostalo što pričaju nema apsolutno nikakvoga smisla.

Nastavlja da ona točkica na čelu je laser, znači vidljivo područje, nije infracrveno.

- To je obična crvena svjetlost, ista ona koju emitira naša žarulja ili semafor. Kad stojimo pod semaforom dobivamo to zračenje - kroz smijeh će fizičar Ceci.

Evo kako on doživljava tu teoriju zavjere:

- Razočaravajuće. Ni ja nisam pazio baš na svakom predmetu u školi, ali to ne znači da se mogu pričati budalaštine.

Neznanje ne može biti opravdanje za širenje budalaština, složili smo se.

image
'Pištolj' za mjerenje temperature
Niksa Stipaničev/Cropix

- Znam da teoretičari zavjere baš ne vole Wikipediju. U njoj nema očito pogrešnih stvari. Ako žele pogledati elektromagnetske valove, tamo o njima sve točno piše. I tko hoće vidjeti kako radi taj toplomjer, tamo je to jednostavno objašnjeno da svatko tko je završio srednju školu i razumije engleski jezik može razumjeti i provjeriti - kaže naš sugovornik i dodaje da su domaći teoretičari te teorije prepisali iz grupa iz Amerike i Njemačke.

- Kad čujem te sulude teorije pomislim kako nam nema spasa ko vrsti i da je nešto u nama totalno pošemereno. Nismo u stanju biti racionalni. Da se razumijemo, da je u potpunosti racionalan čovjek bi se vjerojatno ubio ili bi odustao od svega i ne bi se digao od kauča.

Mora čovjek vjerovati u nešto da ima nekog smisla. Ali kada dođe s nečim baš toliko jako glupim, pa neka pitaju svoje dijete koje ide u osnovnu školu što su infracrvene zrake, pa će im ono reći – kazao je Saša Ceci.

image
Prof. dr. Saša Ceci, fizičar 
Privatna arhiva

Teorije zavjere bili su povod da kontaktiramo i HALMED - Agenciju za lijekove i medicinske proizvode, gdje su nam kazali: Beskontaktni toplomjeri mjere temperaturu pomoću senzora koji infracrveno zračenje emitirano s površine ljudskog tijela pretvaraju u električni impuls. Beskontaktni toplomjeri ne emitiraju infracrveno zračenje jer bi time poništili svoju svrhu.

Naime, mjerenje temperature emitiranjem infracrvenog zračenja u smjeru tijela bi povećavalo temperaturu tijela, čime bi se izgubio smisao mjerenja.

Kako kazuje glasnogovornica Ivana Šipić Gavrilović, beskontaktni toplomjeri emitiraju svjetlosni snop vidljivog spektra male snage koji se na tijelu prikazuje u obliku točkice kako bi se olakšalo pozicioniranje senzora u odnosu na tijelo, te kao i dnevno svjetlo ili umjetna rasvjeta nema nikakav štetan učinak na tijelo.

- Beskontaktni toplomjeri će davati najbolje rezultate ako se koriste strogo sljedeći proizvođačevu uputu. Ako je proizvođač, primjerice, predvidio uporabu tako da se temperatura mjeri na čelu, to znači da je toplomjer ispitan samo za takvo mjerenje i ne mora davati pouzdane rezultate na drugim dijelovima tijela – objasnila je glasnogovornica HALMED-a zašto se temperatura mjeri baš na čelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2023 17:52