StoryEditorOCM
Panoramavidljiv i golim okom

Fenomen na nebu zadnji put viđen u kamenom dobu opet nam se približava! Oko 13. listopada bit će najbliže Zemlji

Piše S.N./JL
2. listopada 2024. - 16:02

Prošli je mjesec bio najbliže Suncu, a očekuje se da će se Zemlji najviše približiti za oko 10-ak dana

Komet, koji se zadnji put mogao vidjeti sa zemlje u doba neandertalaca, ponovno se pojavio na nebu, a astronomi kažu da bi u dogledno vrijeme mogao biti vidljiv i golim okom, piše Guardian, a prenosi Jutarnji.

Astronomi su komet C/2023 A3 (Tsuchinshan–Atlas) otkrili početkom prošle godine, a pretpostavlja se da napravi krug oko Sunca u izduženoj putanji svakih 80.000 godina.

Dr. Gregory Brown s Kraljevskog opservatorija Greenwich kaže kako komet dolazi iz oblaka Oort, koji leži nešto izvan orbite Neptuna. ‘To je veliko, sferično područje oko Sunca u kojem se nalaze ledeni ostaci iz razdoblja u kojem se Sunčev sustav tek formirao‘, rekao je Brown.

Komet je prošli mjesec bio najbliže Suncu, a očekuje se da će se Zemlji najviše približiti oko 13. listopada. ‘Kometi su to svjetliji što su bliže Zemlji, ali i Suncu, pa nisu nužno najsvjetliji kad su najbliži samo Zemlji‘, kaže Brown i dodaje kako bi zbog toga najvidljiviji mogao biti oko 9. listopada.

U tom će trenutku komet biti točno između Sunca i Zemlje, pa će ga najbolje biti gledati par dana prije i nakon tog datuma. ‘Kometi vidljivi golim okom vrlo su rijetki, a ovaj ima potencijal biti jedan od najvidljivijih u posljednjih nekoliko desetljeća. Svakako je vrijedno pokušati ga ‘uloviti‘, kaže Brown.

Ipak, teško je reći koliko će biti svijetao kako se bude približavao Zemlji: ‘Kako sada izgleda, već sada je u pravim uvjetima vidljiv golim okom, a velike su šanse da postane još svjetliji. No koliko će uistinu biti svijetao, to doista ne znamo.‘

Šanse da ugledaju komet imaju zaljubljenici u nebo i na južnoj i na sjevernoj hemisferi. Najbolje je pokušati ga pronaći vrlo rano ujutro prije zore i to u pravcu zviježđa Sekstant.

‘U sljedećih nekoliko dana komet će zaobići Sunce, pa će od 13. listopada postojati prilične šanse da se komet vidi kasno navečer, nakon zalaska Sunca, na zapadu prema zviježđu Volar‘.

Brown tvrdi kako će se komet golim okom izgledati poput mrlje na nebu, a rep bi mu trebao biti dobro vidljiv pomoću dalekozora ili malog teleskopa. Čak i ako nas ne čeka neka jako spektakularna nebeska pojava, zaljubljenici u astronomiju mogu uživati u saznanju da gledaju u komet koji je se zadnji put sa Zemlje mogao vidjeti u kamenom dobu.

‘Naravno, ne možemo znati koliko je komet tada bio svijetao i je li ga se moglo vidjeti‘, kazao je Brown.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 16:05