StoryEditorOCM
Panorama‘tesla kao brod‘

Evo zašto ne biste trebali s električnim automobilom prolaziti kroz vodu, bez obzira na tvrdnje Elona Muska

Piše MOZAIK SD
12. svibnja 2023. - 23:56

Svi dobro znaju da struja i voda nisu najsretnija kombinacija, stoga se postavlja pitanje što je s električnim automobilima kada kiša "lijeva kao iz kabla".

Teslin mehaničar Jason Hughes kaže da još uvijek postoji opravdana briga. Kada je vlasnik Tesle Model S došao u Hughesov servis nakon što je prošao kroz vodu dublju od prosječne lokve, morao im je reći da se baterija pokvarila, javlja N1.

Hughes je na Twitteru objavio da je klijent vozio kroz “visoku vodu”, što on definira kao “vodu u blizini ili iznad dna automobila”, prenosi CarBuzz.

U početku nije bilo problema s automobilom jer je vodi trebalo vremena da izazove koroziju, nakon čega je stiglo upozorenje o pogrešci koje se prikazalo na ekranu prije potpunog kvara.

Kako tvrdi Hughes, klijent se pozvao na tvrdnje Elona Muska da bi se Tesla mogla koristiti kao brod na kratko vrijeme. To također može biti razlog zašto vlasnici Tesle misle da mogu voziti kroz poplave.

Prema Musku, baterije su zapečaćene, ali stvarnost je ta da baterije trebaju ventilaciju i ventile za oslobađanje topline. U slučaju Teslinih paketa, oni nisu dizajnirani da izdrže pritisak vode ili su bili neispravni u ovom automobilu.

“Čim su ventili prekriveni vodom bilo koje dubine, nešto vode će proći. Što je veća dubina ili pritisak od kretanja, to će više vode ući”, tvrdi Hughes.

Naravno, cestovni automobili nisu dizajnirani da prolaze kroz duboku vodu, tako da se bilo koji automobili može pokvariti jer voda uđe u elektroniku ili u motor. To vrijedi i za SUV-ove i terenska vozila s većom visinom.

Neki korisnici Twittera istaknuli su da bi se u ovom slučaju Tesle moglo raditi o starijoj bateriji jer je Tesla poboljšala brtvljenje na novijim baterijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:17