StoryEditorOCM
Panoramariječi stručnjaka

Evo zašto muškarci ostavljaju svoje partnerice: Ovi bolni razlozi dovode do kraha brakova, pokušajte ih spriječiti

Piše MOZAIK SD
17. veljače 2024. - 15:08

Evo sedam bolno iskrenih razloga zašto muškarci ostavljaju svoje partnerice, objasnili su stručnjaci za veze.

Jer su imali iluziju

Jedan od bolno iskrenih razloga zašto muškarci napuštaju svoje partnerice je taj što shvaćaju da osoba s kojom su se vjenčali, ili mislili da su se vjenčali, više nije ista osoba koja je bila kada su je odabrali za svoju partnericu, prenosi kurir.rs.

Postojala je iluzija ili san o tome tko je njihova žena na početku veze, ali više ne.

To može biti zato što se vaš partner promijenio ili zato što ste se vi promijenili – ili zato što je vaša percepcija prethodno bila naivna ili iskrivljena na neki nerealan način. Ali kad jednom vidite i priznate istinu o svojoj vezi i tko ste, teško je ostati osim ako se jedno od vas dvoje ne promijeni, kaže Courtney Warren, doktorica medicine, certificirana klinička psihologinja.

Jer nedostaje emocionalna sigurnost

Kada se partneri ne osjećaju sigurno u svojoj vezi, bit će im teško ostvariti komunikaciju i intimnost u vezi.

To može dovesti do prekida komunikacije i nakupljanja ljutnje. S vremenom, loše počinje nadjačavati dobro, zbog čega prekid izgleda privlačnije, kaže stručnjakinja Blair Nicole, obiteljska i bračna terapeutkinja.

Jer su se od straha udaljili

Razlikuju se po svojim interesima, ciljevima, vrijednostima i nedostatku poštovanja osobnih izbora.

Jedan ili oba supružnika više ne zadovoljavaju svoje potrebe, jedan ne želi ništa mijenjati i boji se, a drugi radi na sebi na nove načine.

Zato što su seksualno nekompatibilni

Tužno, ali istinito, iako je seks na početku bio dobar, mnogi ljudi s vremenom shvate da ih njihov partner više ne privlači kao na početku. Iako loš ili mrtav seksualni život za većinu nije prekid, susrećem ljude koji žele otići kako bi pronašli više sreće i kompatibilnosti s drugom ženom, smatra dr. Gloria Brame, seksualna terapeutkinja.

Zbog totalnog samopožrtvovanja

Uvijek udovoljavate svojoj ženi nauštrb svojih potreba. Ako svoje potrebe stalno ostavljate po strani kako biste zadovoljili njezine, vjerojatno pokušavate održati svoj brak sretnim ili barem mirnim i izbjegavate svađe.

Ali s vremenom ćete nakupiti toliko ljutnje da više nećete moći osjećati ljubav koju ste nekoć osjećali prema njoj, a još manje strast. Da bi brak trajao, oba partnera trebaju osjećati da se njihove potrebe poštuju.

Jer bi bili sretniji sami

Kao suprug, shvaćate da je vaša privlačnost bila površna jer vam je rekla da vas voli i čini stvari kako bi vam ugodila. A kad se vjenčate, odjednom više nemate ništa zajedničko s njom, kaže Marilyn Sutherland. U početku si ti bio centar njenog svijeta, davala ti je komplimente, išla s tobom u filmove koji su ti se sviđali, išla na izlete na mjesta koja si htjela posjetiti, a onda je odjednom sve stalo. Bilo je zabavno, ali sada se čini da s tom osobom nemate o čemu razgovarati i da bi vam bilo puno bolje da ste sami.

Zbog emocionalne nedostupnosti ili neriješene emocionalne traume

Početne faze veze (faza medenog mjeseca) su zabavne i uzbudljive. Način na koji naš mozak reagira na novu ljubav sličan je onome kako mozak reagira na sredstva ovisnosti. Otpuštaju se tone kemikalija za ugodu i stvari su jednostavne. Tada jedno u drugom vidimo ono najbolje.

S vremenom te kemikalije nestaju i partneri počinju uviđati nedostatke drugoga. Stvari postaju stvarne. Za ljude koji imaju neriješene probleme iz prošlosti, traume ili su jednostavno emocionalno nedostupni za dublju vezu, ova prepreka može biti nepremostiva, kaže Blair Nichol.

Zbog prijevare

Na temelju mog profesionalnog iskustva, moram reći da većina mojih klijenata i potencijalnih klijenata često identificira prijevaru kao okolnost koja ih je dovela u moj ured. Štoviše, za razliku od drugih uzroka razvoda, koji često djeluju u kombinaciji, samo ovo može biti razlogom raspada braka, čak i ako je sve drugo u vezi bilo u redu, ističe Ronald Bavero, odvjetnik za razvode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:19