StoryEditorOCM
Panoramabrozove rezidencije

Evo što je danas s vilama u kojima je uživao Tito; u nekima je sve prštalo od luksuza za svjetsku elitu, a danas...

Piše SCENA SD
31. srpnja 2024. - 16:44

Titova ostavština ne prestaje intrigirati javnost ni poslije četiri dekade. Višedesetljetna pozicija predsjednika države omogućila mu je da raspolaže nekretninama širom bivše Jugoslavije. Neke rezidencije su bile čisti luksuz namijenjen hedonizmu i primanju velikih svjetskih imena, poput kuće na Brijunima, a ima i lovačkih kuća i nekretnina za kratkotrajan boravak.

Vila na Brijunima

Titova zdanja sada su u najvećem broju slučajeva u državnom vlasništvu bivših jugoslavenskih republika, a neka su i privatizirana, dok su druga pretvorena u muzej ili namijenjene posjeti turista.

image

Tito i Jovanka Broz

-/Afp

Također, neke vile su i dalje predmet sudskih sporova zbog utvrđivanja i prijenosa vlasništva jer Tito formalno i pravno ništa nije ni imao, piše BBC, a prenosi Espreso, što je u skladu s političkim idejama koje je maršal propagirao i živio.

Vila u nacionalnom parku Brijuni u Hrvatskoj je uvjerljivo najpoznatija Titova rezidencija od svih koje je imao, a službeni status njegove rezidencije imala je od 1953. U Beloj vili je provodio najviše vremena s obitelji, ali i svjetskom elitom. Ne samo državnicima i okrunjenim glavama poput kraljice Elizabete II., nego i Sophijom Loren, Fridom Kahlo i drugima.

image

Brijuni

Goran Sebelic/Cropix
image

Josip Broz Tito s egipatskim predsjednikom Nasserom  i indijskim premijerom Nehruom 1956. na Brijunima

-/Afp

Ostale nekretnine u Hrvatskoj

"Imao" je još velebnih nekretnina u Hrvatskoj, pa tako i u Splitu. Vila Dalmacija se danas može unajmiti. Tu je još i kuća u Kumrovcu, gdje je Tito rođen, koja je 1962. pretvorena u rezidenciju. Danas je u vlasništvu Ministarstva državne imovine Hrvatske.

Vila Dunavka je poznata kao objekt gdje su se vjenčali Tito i Jovanka Budisavljević. Od hrvatske imovine, tu je još dvorac Tikveš iz 19. vijeka, koji je bio Titova lovačka rezidencija, kao i dvorac u Somoboru. Imao je i rezidencije na Bledu u Sloveniji, zatim na Ohridu u Sjevernoj Makedoniji, vilu u Bugojnu u Bosni i Hercegovini.

Vila na Zlatiboru prkosi investitorima

Crna Gora je rasprodala najveći dio Titove imovine, a još uvijek posjeduje Titovu Vilu Galeb u Igalu. Vila Lovćen je pod zakupom strane firme. 

Kada je riječ o teritoriju Srbije, Josip Broz je imao službenu rezidenciju na Dedinju, u Užičkoj 15, gdje je živio od 1946. do 1979. godine. Ova kuća je sagrađena 1934., a tijekom Svjetskog rata su je koristili Nijemci, kasnije i partizani.

Tito je jedno vrijeme živio u Belom dvoru, ali i to je nekretnina koja nikad nije bila njegovo vlasništvo službeno. U Beogradu je, između ostalih, raspolagao i Vilom Mir. 

Posebno je zanimljiva sudbina Titove ljetnje rezidencije na Zlatiboru. Ova kuća je nekada bila okružena prirodom i zelenilom, a danas je uokvirena modernim kompleksom zgrada, čiji je dio, te se gotovo i ne vidi.

Vila Aleksandra Pavlovića, kako je službeni naziv ove Titove kuće, proglašena je za kulturno dobro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 13:44