StoryEditorOCM
PanoramaZeleni IT

Evo kako se velike tvrtke poput Hrvatskog Telekoma održivim poslovanjem bore protiv klimatskih promjena (i velikih vrućina koje dolaze s njima)

Piše Vlado Ozretić
2. kolovoza 2022. - 08:00

Usred toplinskog vala prva nam je ideja – kako pobjeći od vrućine. Istina, posve opravdano, no druga bi nam, pak, misao trebala biti kako uopće izbjeći pojavu toplinskih valova. Iako se možda misli da na takve prirodne pojave ne možemo djelovati, puno je stvari i načina kako možemo doprinijeti počevši od ekološke osviještenosti i energetske učinkovitosti.

Klimatske promjene već neko vrijeme utječu na našu svakodnevicu, a sve više industrija okreće se prema održivosti, jer drugog planeta osim ovog - nemamo. Između ostalog, zelena orijentacija sve je više prisutna i u IT sektoru, konkretno u jednim od najvećih potrošača energije, data, odnosno podatkovnim centrima.

Ukratko, to je naziv objekta koji sadrži velik broj računalnih poslužitelja i srodne opreme. Neki su internetski servisi toliko veliki da ih nije moguće pokrenuti s jednog ili dva poslužitelja. Umjesto toga, njima trebaju tisuće ili milijuni povezanih računala za pohranu i obradu svih podataka potrebnih za funkcioniranje tih usluga. I tu na scenu stupaju podatkovni centri – suvremene utvrde ispunjene nepreglednim brojem međusobno povezanih računala. Računala kojima je za funkcioniranje potrebna golema količina električne energije. I zato je važno da budu – zeleni.

Hrvatski Telekom otvorio je prije skoro deset godina prvi zeleni podatkovni centar čime je započeo svojevrsnu revoluciju u domaćoj IT zajednici s novim načinima hladjenje i manjom potrosnjom energije.

Ovo je tek jedan od primjera kako “tehnologija” i “zeleno” mogu i trebaju stati u jednu rečenicu. A, upravo takvim riječima i rečenicama Hrvatski Telekom piše svoju priču već 18 godina zaredom. Tim važniju jer se u posljednje dvije godine podatkovni promet u HT-ovoj mreži povećao se 100 posto i do kraja 2025. rast će za dodatnih 200 posto.

image
Shutterstock

U svojem izvješću o održivosti za 2021. godinu HT je tako istaknuo kako su za 54 posto smanjili emisiju CO2, smanjili potrošnju vode za 11 posto, te proizveli 1467 manje tona otpada. Također se naglašava kako mu je 100 posto električne energije došlo iz obnovljivih izvora, te da je u 2021. prikupio i zbrinuo više od 320 tisuća elektroničkih uređaja.

Tri područja djelovanja

Pristup održivosti HT-a proizlazi iz strategije temeljene na tri ključna područja djelovanja: klimatske promjene, resursna učinkovitost te digitalna uključivost. Klimatski ciljevi u skladu su s ciljevima Europskog zelenog plana te su zajednički za sve kompanije u sastavu Grupe, a prvi od njih - korištenje električne energije u potpunosti proizvedene iz obnovljivih izvora - HT je već ostvario. Cilj je postići i klimatsku neutralnost s obzirom na izravnu i neizravnu potrošnju energije do 2025. godine te klimatsku neutralnost cijelog vrijednosnog lanca do 2040. godine.

U prošloj godini, navodi HT u svom izvješću, kompanija je nastavila s ispunjenjem ESG ciljeva i provedbu plana održivog razvoja diljem svog cijelog ekosustava. Nabavom ugljično neutralne električne energije u 2021. godini, HT Grupa je smanjila ukupne stakleničke emisije za čak 54 posto te nije ispustila u zrak više od 40.000 tona CO2. Također, smanjena je količina otpada za 64 posto (1467 tona), potrošnja papira za 17 posto (6 tona), a potrošnja vode za 11 posto (5.317m3). Zajedno s korisnicima koji su svoje stare elektroničke uređaje donijeli u T-centre, HT je do sada ispravno ekološki zbrinuo više od 152.800 starih mobitela, njihovih baterija i pripadajuće opreme, te ukupno 321.674 različita elektronička uređaja u 2021. godini.

Predanost izgradnji bolje budućnosti za sve prepoznata je i time što je HT proglašen “Poslodavcem godine” za osobe s invaliditetom i prva je ICT kompanija u Hrvatskoj kojoj je dodijeljen europski certifikat “Poslodavac prijatelj bicikliranja”. U 2021. godini 700 zaposlenika napredovalo je u karijeri kroz program karijernog puta, završene su dvije generacije prekvalifikacije za software developera, a održano je i ukupno 131.000 sati edukacije i usavršavanja. Udio žena na rukovodećim pozicijama i u 2021. godini je bio iznad 40 posto, a ponovno su ostvareni i iznimno visoki rezultati zadovoljstva zaposlenika radom u HT-u.

Hrvatski Telekom je i u izazovnoj 2021. godini imao najveća ulaganja u digitalizaciju Hrvatske od 1,77 milijardi kuna. Drugu godinu zaredom ostvareno je rekordno uvođenje optike, koja je omogućena za više od 108.000 novih kućanstava. Mrežu pritom ne gradi samo u velikim gradovima, primjer čega je Rab, koji je učinio prvim optičkim otokom. Mobilna mreža Hrvatskog Telekom lani ponovno je potvrđena kao jedna od 10 najbržih u Europi te je učetverostručena 5G mreža kojom je pokriveno više od 50 posto Hrvatske i omogućene pogodnosti 5G mreže za više od 2 milijuna ljudi u gotovo 100 gradova. 

Hrvatski Telekom otvorio je još 2013. svoj prvi zeleni podatkovni centar, čime je započeo svojevrsnu revoluciju u domaćoj IT zajednici

 

image
Astrid Grosser/Maike Darnai

______________________

 

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s HT-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 18:15