StoryEditorOCM
Panoramavizionar na čekanju

Elonu Musku propao plan o ugradnji čipova u ljudski mozak, evo zašto ga je odbila Agencija za hranu i lijekove SAD-a

Piše S. K.
6. ožujka 2023. - 15:43

Kontroverzni vlasnik Twittera, Elon Musk, najpoznatiji je po automobilima Tesla i projektima koji se tiču svemira. Međutim to je samo dio aktivnosti toga ekscentričnoga vizionara i milijardera.

Muska zanima i BCI tehnologija, odnosno komunikacija između ljudskog mozga i računala putem elektroencefalografije ili drugih senzora koji snimaju električnu aktivnost mozga. U svrhu istraživanja toga djelovanja on je osnovao tvrtku Neuralink. Istraživanje se može provoditi neinvazivno pomoću senzora postavljenih na vlasištu ili invazivno s kirurškom ugradnjom senzora u mozak.

Neuralink je uspješno predstavio svinju kojoj je ugrađen čip u mozak i majmuna koji igra videoigre svojim mislima uz pomoć ugrađenih Neuralink čipova. Međutim, iako je Musk očekivao nešto posve suprotno, Agencija za hranu i lijekove Sjedinjenih Američkih Država (FDA) uskratila im je odobrenje za provođenje ispitivanja na ljudima, piše Geek.hr.

FDA-u je bilo lakše donijeti takvu odluku jer je tijekom testiranja čipova majmun uginuo, a Muskova tvrtka našla se i pod federalnom istragom zbog optužbi da je uzrokovala patnju i smrt više od 1.500 životinja.

image

Neuralinkov disk implantat koji je toliko zabrinuo stručnjake FDA

AFP

Stručnjake iz FDA zabrinula je mogućnost da sićušne žice implantata migriraju u druga područja mozga kao i činjenica da nisu dobili odgovor na pitanje o tome može li se i kako uređaj ukloniti bez oštećenja moždanog tkiva. Dodatni veliki problem je litijeva baterija uređaja čiji se minijaturna vodovi protežu u sivu moždanu tvar. Agencija je zabrinuta i oko kvara baterije čije bi pražnjenje energije moglo spržiti okolno tkivo mozga, piše Reuters, prenosi Geek.hr.

Odbijenica je nedvojbeno korak natrag za Elona Muska i materijalizaciju njegovih vizija. Iako je jedna od namjena BCI tehnologije bila plemenita, da osobe s invaliditetom komuniciraju ili upravljaju elektroničkim uređajima, kao što su invalidska kolica ili umjetni udovi, za životinje i ljude koji bi trebali sudjelovali u istraživanjima, a i za čovječanstvo u cjelini, odbijanje je sigurno dobra vijest.

Treba se nadati se da je u drugim istraživanjima koja se tiču svemira ili društvenih mreža, Musk manje invazivan i da postoji neka nadređena agencija koja će mu kazati: Elone, ajde oladi!

image

Elon Musk pored Neuralinkov kirurškog robota tijekom njegove prezentacije 28. kolovoza 2020.

AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 19:34