StoryEditorOCM
PanoramaHRVATSKA IRONWOMAN

Đurđica je prva svjetska triatlonka AWA liste, a sa sportom se susrela tek u 47. ‘Brža sam od dvadesetogodišnjakinja‘

Piše MOZAIK SD
11. ožujka 2023. - 20:27

Jedna od apsolutnih zvijezda Women’s Weekenda definitivno je Ironwoman Đurđica Orepić. Ova 57-godišnja triatlonka bila je gošća panela “Nema pauze u menopauzi”, u kojem je podijelila svoju priču o ulasku u menopauzu. 

Porečanka je odnedavno prva na svjetskoj rang-listi AWA triatlonki u svojoj dobnoj kategoriji - na listi među 1650 triatlonki od 55 do 59 godina.  Ako se slučajno pitate što znači biti Ironwoman, evo da pojasnimo. 

image
Women‘s Weekend

Riječ je o triatlon utrci koja uključuje 3,8 kilometara plivanja u otvorenoj vodi, potom 180 kilometara bicikliranja i za kraj 42 kilometra trčanja. Ako vam ti podaci nisu dovoljno nevjerojatni, evo još jedan detalj - Đurđica se sa sportom prvi put susrela s 47 godina, a trčati je počela iz oklade!

U prvoj godini završila sam tri Ironmana, mnogi  su me farmaceuti iz cijelog svijeta pitali na čemu sam. Prvi Ironman sam završila u pedesetoj. U osam godina završila sam ukupno  11 Ironmana - kazala je, a dvoranom je odjeknuo gromoglasan pljesak iz publike.

S posljedicama menopauze se susrela trenirajući. 

image
Women‘s Weekend

Žene uvijek izvuku deblji kraj pa je to slučaj i s menopauzom. Kod mene je menopauza počela s neredovitim mjesečnicama, sa svakim stresom bih dobila menstruaciju. Kad sam prvi put osvojila Ironmana, došla sam s upaljenim tetivama i upalom angina. Menstruaciju sam dobila u trenutku kad sam izlazila iz oceana. Dvije Amerikanke su vikale: "Krvarite", ja sam se pogledala i vidjela da sam oblivena krvlju. Mislila sam odustati, ali njih dvije su bile neumorne, uvjerile su me da ja to mogu.

Stavila sam dva tampona, sjela na bicikl i odvozila 180 kilometara. Završila sam tu utrku i rekla samoj sebi da ću se vratiti i biti bolja.  

Već sam i baka i ne odustajem uopće. Brža sam i od dvadesetogodišnjakinja i tridesetogodišnjakinja - otkrila je Porečanka, istaknuvši kako je u svemu gura i inat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. ožujak 2023 20:28