StoryEditorOCM
Panoramapriroda se buni

Dunja Mazzocco Drvar: Klimu smo toliko oštetili da možemo očekivati ekstremne vremenske uvjete, pa čak i tornada

Piše vijesti sd
4. rujna 2023. - 15:06
Budući da su atmosfera i biosfera tromi, možemo očekivati da će se ekstremne vremenske prilike ponavljatiDragan Matić/Cropix

Svakodnevno smo svjedoci klimatskih promjena koje se manifestiraju visokim temperaturama, ali i u ektstremnim vremenskim nepogodama.

Tim se zabrinjavajućim fenomenima profesionalno bavi meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar, nova direktorica programa zaštite prirode u WWF Adriji.

Ona je u ponedjeljak na N1 televiziji govorila o stanju prirode i okoliša, s posebnim naglaskom na ugrožene vrste.

image

Na moru imamo veliki problem sa zaštićenim područje. Sad smo na nekih 11 posto i čeka nas velik posao da dođemo do kopnenih 30 posto

Božidar Vukičević/Cropix

"U posljednjih 50-ak godina izgubili smo 69 posto populacije kralježnjaka, slatkovodnih vrsta čak 83 posto. Na svjetskoj razini te su brojke ogromne i zaista alarmantne. Kad govorimo o Hrvatskoj, mi na kopnu dobro stojimo. Već imamo 37-38 posto zaštićenog područja, no moramo se okrenuti moru jer tu imamo velik problem. Sad smo na nekih 11 posto i čeka nas velik posao da dođemo do spomenutih 30 posto", rekla je Dunja Mazzocco Drvar za N1.

Ona je naglasila i važnost svakodnevnih individualnih napora u smanjenju zagađenja.

Svakodnevna individualna zaštita

"Mnogi ne osvješćuju da je promet jako velik zagađivač, uz otpad, koji je sveprisutan. Ja bih se uvijek okrenula prema načinima korištenja prijevoza, odlaska na posao, povratka s njega. Hrvatska sunce ne koristi dovoljno i tu smo i dalje na začelju. Jako puno struje uvozimo, tako da, što se tiče potrošnje energije iz obnovljivih izvora, tu je Hrvatska i dalje na nekih 36-37 posto, što nije ni blizu dovoljno.

image

‘Što se tiče potrošnje energije iz obnovljivih izvora, tu je Hrvatska i dalje na nekih 36-37 posto, što nije ni blizu dovoljno‘

Željko Puhovski/Cropix

Treba se okrenuti održivom turizmu. Mislim da je tu ključno prostorno planiranje i u ulaganje na razini malih iznajmljivača u održive principe turizma. Mislim da je tu na raspolaganju dosta novca. Međutim, naravno da treba ići puno jače. Sigurno je da će tu ulogu odigrati i sami turisti. Potražnja će zasigurno krenuti u tom smjeru", rekla je Mazzocco Drvar.

Meterologinja je upozorila na sve češće ekstremne vremenske uvjete.

image

Zbog stanja klime uskoro bismo mogli očekivati i tornada, poput ovoga prije 20 dana u Kini

Afp

"Možemo očekivati da će se to ponavljati i da će biti nekakvih pojava koje do sada na našim prostorima nismo vidjeli, recimo tornada zato što su atmosfera i prirodni sustav, biosfera tromi. Mi ćemo raditi na tome da smanjimo naš štetni utjecaj na klimu, ali će priroda, naravno, jednim dijelom još reagirati dok se situacija ne stabilizira, a to će sigurno trajati nekoliko desetljeća. Zato se baš sve više okrećemo prilagodbi na klimatske promjene. Ona je ta u koju ćemo sada morati ulagati dobar dio kolača, financijskih sredstava i napora, s obzirom na to da nismo na vrijeme uspjeli zaustaviti štetan utjecaj na okoliš", zaključila je Dunja Mazzocco Drvar za N1.

image

Dunja Mazzocco Drvar: Treba se okrenuti održivom turizmu. Sigurno je da će tu ulogu odigrati i sami turisti. Potražnja će zasigurno krenuti u tom smjeru

Nera Šimić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:19