StoryEditor
Panoramapromjene na novoj tv

Zašto Ivana Paradžiković već tri tjedna ne vodi ‘Provjereno‘? Ekipi emisije iznenada je priopćeno da omiljena urednica i voditeljica više nije dio njihova tima

Piše Vinko Paić
4. svibnja 2021. - 19:51

Urednica i voditeljica emisije "Provjereno" Ivana Paradžiković već tri tjedna četvrtkom ne vodi popularnu emisiju čije je zaštitno lice. Trenutno ovaj nagrađivani istraživački magazin vodi reporterka Ema Branica, dok je urednik postao Mato Barišić, također jedan od reportera.

Mnogi gledatelji pitaju se što se dogodilo s Ivanom. Još prije tri tjedna, kada se u redovnom terminu četvrtkom nije pojavila na malim ekranima, upitali smo PR službu Nove TV koji je razlog zašto je nema u emisiji. Oni su nam tada rekli kako možemo komunicirati da "Provjereno" do daljnjeg vodi Ema Branica, a uređuje Mato Barišić. 

Kako saznajemo iz više pouzdanih izvora, Ivana Paradžiković više nije dio "Provjerenog". Naši nam izvori kažu kako je tijekom jučerašnjeg dana direktorica Informativnog programa Nove TV Ksenija Kardum sazvala cijelu ekipu emisije "Provjereno" te im je na sastanku kazala za navedene promjene. 

Što se točno dogodilo i znači li ovo da Paradžiković napušta i Novu TV, zasad se može samo nagađati.

Kad smo prvi put nazvali Ivanu da je pitamo što se zapravo dogodilo, sve što je rekla bilo je: "Molim vas, zovite Novu TV, imam temperaturu, ne, ne, ne mogu..."

image
Na čelo ekipe najgledanijeg istraživačkog magazina u zemlji Ivana je došla 2010. godine
Boris Kovacev/Cropix

Upit smo poslali i Novoj TV, odakle su nam ubrzo odgovorili: "Nova TV nije raskinula ugovor s Ivanom Paradžiković".

Na zamolbu da nam pojasne je li voditeljica i urednica skinuta s emisije te je li možda pod nekom suspenzijom -  odgovor do zaključenja pisanja ovog teksta nismo dobili, iako smo zamolili da nam ga pošalju do 18 sati.

Još smo jednom kontaktirali i samu voditeljicu koja nam je u poruci samo kratko napisala: "Dobili ste odgovor na upit od našeg PR-a, srdačan pozdrav!"

Inače, u posljednje dvije godine iz "Provjerenog" je otišlo nekoliko novinara, među kojima su Kristian Došen, Maruša Stamać, Kristina Čorak, a posljednji u nizu bili su Ivan Čorkalo i Matina Tenžera.

Tijekom dana kontaktirali smo nekoliko bivših novinara koji su svoje novinarske karijere ostvarili upravo u "Provjerenom". Dvoje od njih pristalo nam je kazati nekoliko riječi, ali isključivo pod uvjetom anonimnosti.

Jedna nam osoba govori da nije uspijevala naći zajednički jezik s Ivanom Paradžiković.

- To je i bio razlog mog odlaska. Ne mogu baš reći da je u pitanju mobing, ali da je to osoba s kojom želim raditi - nije!, kaže.

Druga bivša djelatnica ističe da se u ovom slučaju ne može govoriti o mobingu.

- Mobing je jako nezahvalan termin i ne bih rekla da ovdje možemo govoriti u tom smislu. Barem ne u mojem slučaju... Jasno da su u svakom kolektivu i odnosu novinar-urednik prisutne trzavice tijekom radnog procesa, od dogovaranja do finalizacije priče, jer to je suština novinarskog posla da u nekom trenutku netko neće biti zadovoljan. Ali osobno nisam ništa niti čula niti vidjela, a na sreću ni doživjela od Ivane da bismo mogli govoriti o mobingu. Mogla bih raditi s njom jer je vrhunski profesionalac i brojne prednosti ima netko tko od nje uči u radnom procesu u odnosu na mnoge druge urednike s kojima sam radila i tu imam veliki respekt.

image
Ivana s timom emisije 'Provjereno' snimljena 2019. na dodjeli nagrada Zlatni studio
Ronald Gorsic/Cropix

Ivana Paradžiković na Novu TV je stigla 2003. godine kada je radila kao novinarka u informativnom programu. Obavljala je razne vrste poslova, od novinarstva, pisanja scenarija do produkcije.

Voditeljica "Provjerenog" postaje 2009., a godinu dana kasnije i urednica. Često je u intervjuima isticala kako joj je istodobno čast, ali i velika odgovornost kad gledatelji percipiraju emisiju i ekipu novinara kao nekoga tko može pomoći u rješavanju važnih problema u društvu u kojem žive.

Dobitnica je mnogih priznanja za svoj rad: 2014. godine dobila je "Večernjakovu ružu" u kategoriji "TV lice godine", nagradu "Krunoslav Sukić" za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava dobila je 2016. godine, a nagradu "Joško Kulušić" za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava na području medijskog djelovanja 2012. godine. Od pravobraniteljice za osobe s invaliditetom 2018. zajedno s cijelim timom "Provjerenog" dobila je i priznanje za promicanje pozitivne percepcije osoba s invaliditetom.

Posljednja u nizu nagrada ona je za Zlatni studio Jutarnjeg lista u kategoriji najbolje TV voditeljice koju je u veljači ove godine dobila drugu godinu zaredom.

- Ja nisam od velikih riječi za sebe, ali jesam kada se treba boriti za neke druge. Nisam navikla na ova svjetla, ali hvala svima, rekla je tada Ivana.

item - id = 1096236
related id = 0 -> 1146609
related id = 1 -> 1145808
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2021 23:54