StoryEditorOCM
Panoramasrce za ugandu

Don Ivan Zovko o nadolazećem velikom humanitarnom koncertu: ‘Izgradnja sirotišta, škole i crkve za tu djecu znači život‘

Piše Vanesa Tenžera
9. siječnja 2024. - 20:46

Brojni poznati izvođači duhovne glazbe okupit će se 2. veljače 2024. u Splitu, u Velikoj dvorani Gripe s velikim ciljem - održava se humanitarni koncert "Srce za Ugandu", čija je misija prikupljanje novčanih sredstava za izgradnju nove misije u Ugandi, a sav prihod koji se ostvari ide u te svrhe. 

Na koncertu će tako nastupiti najveći glazbeni duhovnjaci poput Vanesse Mioč, fra Marina Karačića, sestara Palić, sestara Ramljak i zbora Mihovil. Nagovor će predvoditi don Ivan Zovko, a kao gost iznenađenja, atmosferi će pridonijeti i Dražen Zečić.

Ideja za humanitarni koncert nastala je u splitskoj Župi Prečistoga Srca Marijina (Gospe Fatimske). Svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije, don Jakoslav Banić pokreće potpuno novu misiju u Ugandi, u regiji Karamoja u kojoj se život, gladi i nedostatku pitke vode zahvaljujuć, neminovno gasi. 

image

Donirati možete i skeniranjem koda koji se nalazi u donjem desnom kutu plakata

Srce za Ugandu

Don Jakoslav Banić u Morotu, malenom gradiću koji broji sedam tisuća duša, planira izgraditi potpuno novo sirotište za djecu, osnovnu školu, edukacijsko - pastoralni centar, i crkvu Gospe Fatimske. 

"Ideja za humanitarni koncert proizlazi upravo iz činjenice da smo i mi na splitskim Škrapama, župa Gospe Fatimske. I to je misao vodilja, mi koji se utječemo Gospi Fatimskoj osjetili smo poziv da se u Crkvu uključimo aktivnije." objašnjava don Ivan Zovko, župnik splitske Župe Gospe Fatimske. 

U biskupiji Moroto tek 15% djece ide u školu, a od tih 15% samo njih 45% ima osiguran topli obrok dnevno, što znači da približno svako drugo dijete, u školu, kao i iz nje, ide gladno. Mnogi od njih nažalost, do tu ni ne stignu jer manje od 50% djece dočeka životnu dob od sedam godina. 

image

Djeca u Ugandi, u pokrajini Karamoja

/Shutterstock

"Izgradnja sirotišta, škole i crkve za njih ne predstavlja tek malen korak ka naprijed, za njih ovo znači život sam po sebi. Don Jakoslav svjedoči o teškom životu u Morotu. Naime, mnogi stari ljudi lutaju od sela do sela, traže priliku za rad, i upravo zato djeca, budući da nemaju škole ni sirotišta, djeca ostaju bez nadzora gotovo po cijele dane. Nažalost, u ovom području Karamoje, trgovina djecom je uzela maha. " govori don Ivan. 

Oteta djeca najčešće završe u Somaliji, gdje naposljetku postaju i žrtve trgovanja ljudskim organima, ili su odvedena u Nairobi  gdje ih se prisiljava na prosjačenje i prostituiranje. Sirotište i škola za djecu bi značilo sklonište, sigurnu luku. 

"Interes je velik. Bogu hvala, svi mi Dalmatinci pokažemo veliko srce. Pozivam sve ljude da se odazivu, kako bi zajedno, pomažući drugima, i sami mogli primiti blagoslov. To nije poziv samo kršćana, već i svakog čovjeka - činiti dobro, biti tu za one koji su među nama najpotrebniji. Kao organizatoru, drago mi je da su se svi izvođači s radošću odazvali, a Dražen Zečić, naš župljanin, bio je posebno radostan što će moći doprinijeti ovakvom događaju. " zaključuje don Ivan. 

Ulaznice za koncert u pretprodaji se mogu kupiti u sustavu Adriaticket klikom OVDJE, u Župi Gospe Fatimske u Splitu, sakralnoj radnji Sveta Klara i Tisak media centru u City Centru One Split.

image

Nastambe u Karamoji

/Shutterstock

Oni koji će nažalost, propustiti koncert, i dalje imaju priliku pokazati veliko srce i podržati ovaj projekt donacijom skenirajući kod koji se nalazi na plakatu za koncert ili uplatom na račun:

Banka: OTP banka d.d.

Broj računa: HR7224070001100569099

Šifra namjene: CHAR

Poziv na broj: HR99

Opis plaćanja: Donacija Srce za Ugandu

BIC (Swift) kôd: OTPVHR2X

Vlasnik računa: Župa Prečistoga Srca Marijina (Gospa Fatimska) Blatine 8,21000 Split

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 18:52