StoryEditorOCM
PanoramaSITNE I DINAMITNE

Deset najmanjih država na svijetu: svaka ima svoje ljepote i adute, a samo jedna nema službeni glavni grad

Piše MOZAIK SD
18. ožujka 2023. - 14:23

Iako nisu velike, neke od ovih zemalja poznate su po svom bogatstvu, razvijenosti, brojnim turističkim atrakcijama, očaravajućoj prirodi...

Ukupna površina pet najmanjih država na planeti je 110,62 četvorna kilometra, a kada bi svi njihovi stanovnici bili na jednom mjestu, vidjeli bismo 86.930 ljudi. Samo u Pekingu živi više od 21,5 milijuna ljudi na površini od 16.410,54 četvornih kilometara, piše National Geographic.

10. Grenada (344 km²)

Snažan utjecaj francuske kulture i tradicije još uvijek se osjeća u ovoj otočnoj državi na jugoistoku Karipskog mora, što i ne čudi kada se uzme u obzir da je bila francuska kolonija od 1649. do 1763. godine. Grenada je vrlo popularna destinacija, gdje ćete pronaći mnogo primjera prekrasne arhitekture i umjetnosti općenito.

9. Malta (316 km²)

Republiku Maltu čine otoci Gozo, Comino i Malta, a na njima živi ukupno 450.000 stanovnika, što Maltu čini jednom od najgušće naseljenih zemalja na planeti. Osim toga, popularna je i među turistima zbog prekrasnih plaža, bogate povijesti, kulture, atmosfere...

8. Republika Maldivi (300 km²)

Jedna od najpopularnijih destinacija u Indijskom oceanu najmanja je država u Aziji, kako površinom tako i brojem stanovnika. Maldivi su bili kolonija portugalskog, nizozemskog i britanskog carstva, a neovisni su od 1965. godine.

7. Saint Kitts i Nevis (261 km²)

Ova dva otoka među prvima su naselili Europljani po dolasku u Novi svijet. Godine 1493. Kolumbo je veći otok nazvao po svom svecu zaštitniku, svetom Kristoforu, a manji je nazvao Nevis (snijeg). Tijekom 17. i 18. stoljeća naizmjenično su padali pod britansku i francusku vlast, a punu neovisnost stekli su 1983. godine. Poznati su kao odličan izvor šećera i bogate turističke ponude.

6. Lihtenštajn (160 km²)

Jedina država čije cijelo područje pripada Alpama nalazi se između Švicarske i Austrije, a često je na listama najbogatijih zemalja svijeta, odnosno po bruto domaćem proizvodu po glavi stanovnika.

image
/Shutterstock

5. San Marino (61 km²)

Jeste li znali da je službeni naziv ove države Najuzvišenija Republika San Marino? Potpuno je okružena teritorijem Italije. Osnovna je 301. godine, ali je tada bila dio Rimskog Carstva, a ustav joj je napisan 1600. godine. Ovu zemlju prva je priznala Napoleonova Francuska, a početkom 19. stoljeća u Beču i ostale zemlje Starog kontinenta.

4. Tuvalu (26 km²)

Ova pacifička otočna država nalazi se južno od Kiribatija i sjeverno od Fidžija, a neovisna je od 1978. godine. Iako je Tuvalu prekrasna, zbog nepristupačnosti ne zarađuje puno od turizma (2010. zemlju je posjetilo manje od dvije tisuće stranaca, a od toga 65 posto iz poslovnih razloga). Nedavno je objavljeno da česte poplave čak prijete opstanku Tuvalua.

3. Nauru (21 km²)

Istočno od Australije, u Mikroneziji, nalazi se najmanja otočna država na svijetu, a najzanimljivije je to što nema službeni glavni grad. Na otoku živi 12 plemena, zbog čega se na zastavi Naurua nalazi zvijezda s 12 krakova. Ovaj otok je otkriven 1798. godine, kada je nazvan Ugodni otok. Inače, riječ je o fosfatnoj stijeni, pa se otok Nauru dugo održao zahvaljujući eksploataciji fosfata. No, sve rezerve su potrošene...

2. Monako (2 km²)

Zemlja s najviše milijunaša i milijardera po glavi stanovnika poznata je po kockarnicama i luksuzu. U Monaku živi nešto više od 36.000 ljudi, što ga čini najgušće naseljenom zemljom na svijetu, a najpopularniji događaj u Monaku je poznata utrka Formule 1.

1. Vatikan (0,44 km²)

Vatikan, najpoznatiji i najmanji grad-država na svijetu, nalazi se u središtu Rima i sjedište je poglavara Katoličke crkve. Osnovana je kao država 1929. godine Lateranskim ugovorom, kao ostatak Papinske države, a danas u njoj živi 836 ljudi.

image
/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. ožujak 2023 14:23