StoryEditorOCM
Panoramamajmunska posla

Danas je njihov dan: prema ovim divnim stvorenjima često smo nepotrebno okrutni - ovaj video s njima popravit će vam dan

Piše Mozaik SD
14. prosinca 2023. - 15:00

Majmuni su zanimljive životinje: slatke, nestašne, iako su ponekad poput tirana, osobito prema pripadnicima svoje vrste. No, mnogi majmuni i primati su ugroženi, a njihova prava i dobrobit također su dovedeni u pitanje zbog sve masovnijeg korištenja u medicinskim istraživanjima. Zato i postoji Dan majmuna, posvećen podizanju svijesti o ovim ugroženim bićima, piše Telegraf.rs.

Dan majmuna osmišljen je kako bi se više pažnje posvetilo svim pripadnicima ove vrste i njihovim ‘majmunskim poslovima‘.

Ovo je sjajan dan za podizanje svijesti o različitim vrstama primata diljem svijeta, problemima s kojima se suočavaju (jer ljudi to žele) i kako im pomoći.

Posebno su glasni i gorljivi oko ovog datuma aktivisti za zaštitu okoliša i prava životinja, a ne šute ni umjetničke institucije i likovni umjetnici.

Pobornici obilježavanja i proslave Dana majmuna u svijetu su Smithsonian Institution, Metropolitan Museum of Art, Louvre Museum, National Portrait Gallery u Londonu, National Geographic, Greenpeace, Jane Godall Institute...

Davne 2000. godine Casey Sorrow, tada student umjetnosti na Sveučilištu Michigan State, upisao je u kalendar svog kolege 14. prosinca kao Dan majmuna. On i kolega tada su zapravo proslavili ovaj dan s drugim studentima umjetnosti, a Sorrow je kasnije počeo surađivati ​​s kolegom na stripu "Fetus-X", koji je spominjao i popularizirao praznik majmuna. Od tada se Dan majmuna međunarodno obilježava kao dan kojim se slavi postojanje primata (uključujući druge majmune, lemure...).

Sorrow i dalje mnogo radi na promicanju ovog dana i dobrobiti primata: osim web stranice Monkey Day, on održava blog pod nazivom "Monkeys in the News" na kojem objavljuje vijesti o primatima diljem svijeta.

Od svog osnutka, Dan majmuna obilježava se u mnogim dijelovima svijeta, uključujući Škotsku, Tursku, Tajland, Kolumbiju, Veliku Britaniju, Estoniju, Pakistan, Indiju, Njemačku, Kanadu...

‘Washington Post‘ je svojedobno objavio duhovitu poruku o Danu majmuna i napisao:

- Učite o ovim divnim i inteligentnim primatima ili iskoristite ovaj dan da se ponašate blesavo... kao majmuni!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:01