StoryEditorOCM
PanoramaVLADIMIR KOMAROV

"Čovjek koji je pao iz svemira". Ruski astronaut skončao život udarom snage meteorita od 2,8 tona

Piše Petar Čikeš
10. ožujka 2024. - 17:21

Sovjetski Savez proslavio svoju 50. godišnjicu 1967. godine. Uz brojne događaje kojim je ta godišnjica obilježena, dio proslave uključivao je i kaskadersku akciju u svemiru, koja se na kraju završila nepotrebnom smrću kozmonauta Vladimira Komarova, zbog čega je postao poznat kao „čovjek koji je pao iz svemira“, prenosi Nin.

Svemirska agencija je naredila njegovo spuštanje, ali se njegova kapsula počela okretati. Nije imao načina kako da kontrolirati svoju visinu i nije mogao namjestiti dno letjelice tako da bude okrenuto prema tlu, što je značilo da rakete za slijetanje nisu mogle ublažiti ga. Umjesto toga, pao je prema dolje i udario u Zemlju snagom meteorita od 2,8 tona. 

image

Vladimir Komarov

Wikipedia/

Prema Starmanu, posljednje riječi Komarova preuzele su američke radio stanice u Turskoj: "Ovaj đavolji brod! Ništa za što sam se uhvatio ne radi kako treba", kao i uzvike bijesa dok je padao u smrt. Službeni sovjetski transkripti, iako ih ne treba uzimati zdravo za gotovo, izvještavaju da su posljednje riječi Komarova bile: „Osjećam se odlično, sve je u redu“, prije nego što je dodao „Hvala vam što ste sve to prenijeli“. 

Prema ovoj verziji događaja, Komarov je pao u smrt dok je kopnena kontrola pokušavala ponovo uspostaviti kontakt. „Rubine, ovo je Zarja, kako me čuješ? Gotovo“, piše u transkriptu. "Rubine, ovo je Zarja, kako me čuješ? Prijem. Ovo je Zarja, kako me čuješ? Prijem." Odgovora nije bilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:50