StoryEditorOCM
PanoramaNEOBIČNO

Cijeli je niz pravila za zaštitu britanskog kralja i njegove obitelji prilikom putovanja, jedno posebno iznenađuje sve

Piše Z.S./JL
19. veljače 2024. - 17:40

Kad kraljevska obitelj putuje u inozemstvo postoje razna pravila za zaštitu kralja i njegove obitelji, a neka pravila su pomalo iznenađujuća. Jedno od takvih jest da nose sa sobom svoja alkoholna pića kako ne bi popili piće negdje drugdje i otrovali se.

Osim toga, moraju uvijek pronaći mjesta u koferu za crnu odjeću kako bi se u slučaju nečije smrti mogli vratiti u crnini u domovinu, piše Jutarnji list.

Postoji još jedno pravilo prema kojem nije dopušteno obitelji da leti zajedno kako bi se očuvala monarhija. Naime, princ William trenutno još smije letjeti sa svoje troje djece jer su maleni, ali uskoro će se to mijenjati.

image

Obitelj princa Williama

Stringer/Anadolu Via Afp

Bivši pilot kralja Charlesa, Graham Laurie otkrio je u podcastu ‘A Right Royal‘ časopisa HELLO kako je William od svoje 12. godine, točnije od 1994., morao letjeti odvojeno od svog oca.

"Zanimljivo, avionom smo prevozili sve četvero: princa, princezu, prinčeve Williama i Harryja sve dok princ William nije napunio 12 godina. Od tad je morao letjeti posebnim avionom. On bi letio u 125 iz Northolta, a mi bismo letjeli u 146 s ostalo troje", ispričao je pilot.

George trenutno ima 10 godina, a ostaje za vidjeti hoće li on putovati odvojeno od majke, brata, sestre i oca ili s njima, a otac William će biti u odvojenom avionu. Cilj ovog neobičnog pravila je zaštita prestolonasljednika. Ovo se pravilo može prekršiti uz monarhovo dopuštenje, ali inače nije preporučljivo imati dva ili više izravnih nasljednika trona u istom avionu u slučaju nesreće.

Iako su avionske nesreće danas veoma rijetke, ranije su tri kraljevska člana izgubila živote u njima. Princeza Cecile, sestra princa Philipa, poginula je u nesreći 1937. Princ George, kraljičin ujak i vojvoda od Kenta, umro je 1942. Princ William od Gloucestera, kraljičin rođak, poginuo je na natjecanju na aeromitingu 1972. Kralj uz sebe ima uvijek zalihe krvi i liječnika, čak i u avionu dok putuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:04