Kolekcija državnih jelovnika koja je nedavno ponuđena na aukciji u Parizu daje jedinstven uvid u 150 godina diplomatske i gastronomske povijesti.
Među 4000 jelovnika najstariji je onaj s carske večere koju je 1868. priredio Napoleon III, zamrljan s nekoliko kapi vina. Oni nude uvid u to što su jele kraljevske obitelji, državnici i diktatori od – od Johna Kennedyja i Nelsona Mandele, Sadama Husseina i Vladimira Putina, pa sve do raskošnog obroka u Versaillesu za britanskog kralja Charlesa – lani!
Opsesivno ih je skupljao chef iz Liona, Kristof Margin, koji ih je stavio na aukciju preko aukcijske kuće "Millon" - vrijede od 10 do 1500 eura po komadu. Neki su odštampani na prekrasnoj svili, a onaj korišten na državnoj večeri u čast američkog predsjednika Jimmyja Cartera sadrži originalnu litografiju slikara Marca Chagalla!
Ukazuju i na kompliciranu logistiku koja okružuje važne diplomatske trenutke, poput situacije s obilježavanja 70. godišnjice iskrcavanja u Normandiji 2014., kad je tadašnji predsjednik Francios Holland morao juriti s jednog ručka s američkim predsjednikom Barackom Obamom na drugi s Putinom.
Nakon što je uživao u salati od plavog jastoga i brancinu na žaru, Obama je zabrljao s tajmingom i zatražio jelo od sira koje nije bilo na jelovniku, što je zamalo izazvalo diplomatski incident.
Ali sve je to ništa u usporedbi s jelom za 23.000 lokalnih gradonačelnika, održanim 1900. u vrtu Tuileries, za koji je bilo potrebno sedam kilometara stolnjaka, 125.000 tanjura, 600 kuhara, 2200 konobara, 1200 litara majoneze, 39000 boca vina...
Francuski predsjednik je taj koji obično ima posljednju riječ o jelovniku, ali se on usklađuje s ukusima gostiju.
Tijekom jednog državnog posjeta kraljici Elizabeti II ponuđena su dva izbora – s guščjom jetricom ili bez nje – zbog straha da njen ekološki osviješteni prijestolonasljednik ne bude uvrijeđen.
"Kraljica za to očito nije mnogo marila, jer je odlučila da foie gras bude na jelovniku", rekao je Margin.