StoryEditor
PanoramaDelboy i Rodney

Britanci se čude kako je cijeli Balkan lud za ‘Mućkama‘. Koliko je ta serija draga Hrvatima, Bosancima i Srbima, najbolje dokazuje tuga za Boyciem

Piše PSD
21. rujna 2021. - 15:08

Prije nekoliko dana svi mediji u Hrvatskoj prenijeli su tužnu vijest kako je preminuo britanski glumac John Challis, svima poznatiji kao Boycie iz kultne TV serije Mućke. Presudila mu je duga i teška bolest u 79. godini života, a s njegovim odlaskom se na portalu Muzika prisjećaju i njegove najpoznatije uloge trgovca rabljenih automobila koja je, posve neočekivano, ostavila dubokog traga na ovim prostorima.

image
Screenshot YT

Sitcom iz radionice BBC-a prvotno emitiran 1981. godine, ubrzo je postao omiljena zabava pred malim ekranima na Otoku. Snimljeno je čak sedam sezona, no malo koja regija se uhvatila za nepodopštine braće Trotter van domaće im Velike Britanije.

Izuzetak je upravo Balkan, gdje su stvari otišle toliko daleko da je Challis prošle godine snimio dokumentarac u Beogradu propitujući zašto su Mućke baš toliko popularne ovdje.

Serija smještena u svima poznate komunalne nebodere južnog Londona prati braću Trotter, domišljate trgovce velikih snova gdje glavnu riječ vodi stariji brat Delboy, samoprozvani globetrotter i CEO “Trotters Independant Traders”, firme koja posluje na relaciji New York – Paris – Peckham. Barem tako tvrdi. Mlađi Rodney je pak fizički antipod “nabijenog” Dela. Visok i mršav, uz dvije završene “male mature”, u seriji utjelovljuje blesavog, kako ga brat voli zvati “mulca” koji je uvijek ispomoć Delboyju u njegovim nebrojenim poslovnim pokušajima.

Premda je serija spomenula Jugoslaviju samo jedanput, i to u kontekstu kvalitetnog rizlinga iz naše bivše države koji Del pokušava uvaliti lokalnom svećeniku, na Balkanu su Mućke svojevrsna religija. Ako ćemo gledati njen učinak na stanovništvo iz sfere ponude i potražnje, mislim da su jedna od najemitiranijih serija u našem eteru otkako je samostalnosti.

Mućke kao slika i prilika života na Balkanu

Na prvu se čini da likovi iz ovog kultnog ostvarenja nemaju ništa zajedničko s malim čovjekom s ovih prostora, no istina je drugačija. Mućke su ogledalo ulica po kojima hodamo, potrebno je samo otići do prve gradske tržnice kako bi ste pronašli likove koji bi mogli biti Delboy i Rodney. Boycieja će te potražiti na nekoj drugoj lokaciji, jer kod nas trgovci automobila ne izgledaju poput našeg uglađenog junaka s odijelom po modi. Kod nas je Boycie nešto drugačiji “poduzetnik”, teško je preslikati taj lažno uzvišeni karakter prgavog i narcisoidnog “pijetla” koji se uzdigao iz neimaštine Peckhama.

No, kako je serija kroz svoje desetljeće trajanja pokazala mnogobrojnim gledateljima s ovih prostora, trava nije nužno zelenija preko puta ograde. Iako je Boycie jedini koji razbija sivilo “spajanja kraja s krajem” u društvu naših junaka, na kraju bi uvijek ostao “kratkih rukava” u mnogobrojnim poslovima neformalne ekonomije s majstorom iz naroda, Delboyjem. Na trenutke neke epizode podsjećaju na Prosjake i Sinove, gdje je Delboy naravno Matan, a Boycie “dektiva”, Matanov zakleti neprijatelj s “prave” strane zakona.

Lako je zavoljeti Delboya, ili se pak poistovjetiti s nespretnošću njegovog mlađeg “mulca” Rodneyja. Lako se smijati “Brzom” ili pak uživati u poslovnim promašajima Mickey Piercea. Oni malobrojni “odvažni” su obožavali i Boycieja, prepotentnog preprodavača rabljenih automobila. On i njegova supruga Marlene, prava aristrokracija za ulične šibicare i snalažljivce s ulica Peckhama, izbalansirali su priču o preživljavanju u relativnoj neimaštini, te pretvorili Mućke u seriju gdje su svi jednaki pred barmenom u lokalnom pubu. U mnogim scenama za stolom skupa jede Delboy, Rodney, napuhani Boycie i povremeni putnici-namjernici poput “Brzog” ili Denzila koji se bavi sitnim transportom po gradu.

Challis je sjajno utjelovio svoju ulogu biznismena drugačijeg kova od ostalih junaka Peckhama. Uglađen i fin, vječito s cigarom u ustima, predstavlja “klasu iznad”, onaj nedodirljivi sloj društva koji se u pravilu ne mješa sa ostalim smrtnicima iz kvarta. Istina je zapravo posve drugačija, Boycie je iza fasade uspješnog trgovca ono što kolokvijalno zovemo “papak”, vječiti predmet ismijavanja u Kobljoj Glavi, pubu u kojem se odvija dobar dio serije. Među onima koji mu se smiju je i Delboy, a Delboy živi u stanu od nekoliko desetaka kvadrata. Boycie živi u vili, kao što smo mogli vidjeti u kultnoj epizodi “Sleeping Dogs Lie”, gdje je genijalac eto pomislio da je dobra ideja ostaviti kile kvalitetnog mesa i Dogu Argentino na čuvanje braći Trotter u stanu koji ima pedesetak kvadrata.

Arogantni Boycie, zadnji među nejednakima

U svijetu Mućki, Boycie je u neku ruku antagonist, personifikacija pokvarenjaka koji sa šakom funti stvara prvidinu dominaciju nad “šljakerima” s placa. Isto tako, Boycie je lik s kojim su gledatelji dobili i onaj mali trenutak satisfakcije gdje mali čovjek pobjeđuje velikog. To je nešto što u društvima koje odlikuje korupcijom stvara posebno zadovoljstvo, jer najslađe je prevariti prevarante i pobijediti ih u njihovoj igri. Možda i najupečatljivija scena iz ranih sezona, ona u kojem se dečki okupljaju u stanu igrati poker, savršeno pristaje odnosu glavnog junaka serije s pokvarenim i bogatim Boyciejem.

Da ne ulazimo sad u pravila pokera, zaiskrilo je kada je trebalo pokazati karte, jer su Boycieja čudesno potrefila četiri kralja. Delboy je izblefirao cijelu situaciju i potom pokazao četiri asa, a kad ga je Boycie upitao od kuda ih je izvukao, Del mu je ispalio “s istog mjesta otkud si i ti svoje kraljeve”.

I upravo je tu točka s kojom se mnogi u seriji poistovjećuju. Iako je Delboy pola robe koju prodaje na placu kupio po niskoj cijeni “jer su pale s kamiona”, na kraju dana on je pozitivac koji se barem trudi biti dobar čovjek, dok je Boycie pokvarenjak koji je odlučio varati na kartama protiv puno siromašnijeg Dela koji se silno trudi pokazivati da može živjeti kao on.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

item - id = 1128952
related id = 0 -> 1128459
related id = 1 -> 1122420
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2021 09:14