StoryEditorOCM
PanoramaKOMPLEKSAN ODNOS

‘Bila sam šefova kći bez vlastitog glasa, a ona...‘: Tori o pokojnoj zvijezdi Beverly Hillsa, bile su intimne i iznimne

Piše Marija Čović
18. srpnja 2024. - 15:54

Od glumice Shannen Doherty, koja je 13. srpnja preminula u dobi od 53 godine nakon višegodišnje borbe s rakom dojke, na društvenim se mrežama, kao i njezine ostale kolegice i kolege, emotivnom objavom oprostila i Tori Spelling.

Obje su svjetsku slavu stekle u tinejdžerskoj dobi glumeći u popularnoj seriji "Beverly Hills, 90210", Tori je glumila Donnu Martin, a Shannen je utjelovila Brendu Walsh.

image

Glumačka ekipa hit serije ‘Beverly Hills, 20910‘

/Photo12 Via Afp

Tori je, među ostalim, napisala da bi Shannen sa "Tko ih je*be" komentirala kad bi joj rekla koliki je pritisak osjećala kako bi na društvenim mrežama sažela 36 godina poznanstva i tugu koju osjeća zbog prerano ugaslog plamena. Osvrnula se i na njihovo prijateljstvo, koje je prošlo i kroz fazu udaljavanja.

Uzela me pod svoje

- Imala sam 15 godina kada sam upoznala Shan. Bila sam šefova kći bez vlastitog glasa, a ona je bila zvijezda jakog glasa. Uzela me pod svoje, podarila mi je vjeru da i ja imam glas i da vrijedim. Postale smo najbolje prijateljice. Bile smo prave uzdanice jedna drugoj, međusobna podrška u lošim vezama, cimerice i ponekad suputnice, ali i puno više od toga. Uvijek se zauzimala za mene. Uvijek mi je čuvala leđa. Uvijek je vjerovala u mene, čak i kad ja nisam vjerovala u sebe – napisala je Tori u objavi na Instagramu.

- Bile smo mlade. Dopustile smo vanjskim i unutarnjim utjecajima da naruše naše prijateljstvo. A u svijetu gdje često nemamo priliku pomiriti se s prijateljima iz djetinjstva, koji su nas formirali u osobe u koje smo izrasli, mi smo tu priliku dobile. Tako sam zahvalna što smo se Shannen i ja uspjele vratiti kroz vrijeme kao odrasle prijateljice i sjetiti se zašto smo zapravo voljele jedna drugu. I što smo se ponovno mogle smijati kao prije. Nitko me nije znao tako nasmijati - napisala je Tori.

Utjelovljenje seksipila i snage

- Bila je buntovnica u vremenu kada većini žena nije bilo ugodno osjećati se snažno. Nikad se nije trudila, jednostavno je bila takva. Bila je utjelovljenje seksepila, snage, empatije, a sve to s dozom otkačenog humora. Shan, nastavit ću nositi tvoju baklju i ostat ću buntovna zbog tebe. Volim te cijelim svojim srcem i zauvijek - zaključila je Tori emotivnu objavu na Instagramu.

Dvije zvijezde "Beverly Hillsa, 90210" ove godine su se 22. travnja ujedinile u epizodi Shanneninog podcasta "Let‘s Be Clear". Shannen je tada kazala kako joj je uoči snimanje bilo teško prisjetiti se ključnog trenutka koji je prekinuo njihovo prijateljstvo, dok je Tori priznala da je njezina pasivna osobnost možda doprinijela propasti njihova prijateljstva.

image

Tori Spelling, Shannen Doherty i Jennie Garth

Profimedia

- Uvijek te je bilo lako prevariti. I to je bilo jako frustrirajuće za mene, zato sam ti govorila: ‘Daj, Tor, imaj svoje mišljenje.‘ Kao, ti si pametna, ti si zabavna, ti si talentirana. Voljela sam te i poštovala sam te i htjela sam da vjeruješ u sebe onoliko koliko sam ja vjerovala u tebe - ispričala je tada Shannen.

Rekla je i kako vjeruje da je jedan od Torinih bivših partnera, koji je ostao neimenovan, također zabio klin između njih, a Tori je tog dečka opisala kao nasilnika i ovisnika. Nakon zajedničkog putovanja u Meksiko na kojem su bile sa svojim tadašnjim dečkima, prijateljice su se počele udaljavati jer Tori nije prekinula svoju problematičnu vezu.

Tori se počela okretati prema drugima u njihovoj glumačkoj postavi u kojoj su bili pokojni Luke Perry, Jennie Garth, Jason Priestley, Brian Austin Green i Ian Ziering. Do napetih trenutaka između nje i ostalih došlo je i kad je Shannen 1992. godine bila odabrana da pozira za naslovnicu Rolling Stonea s Perryjem i Priestleyjem. Mnogi su mislili da to nije pošteno i da nije trebala pristati na snimanje bez cijele ekipe.

Luksuzno odrastanje

Dvije glumice dolazile su iz vrlo različitog okruženja. Victoria Davey Spelling, rođena 16. svibnja 1973. u Los Angelesu, kći je Candy, djevojački Marer, i Aarona Spellinga, poznatog televizijskog i filmskog producenta.

image

Tori Spelling

Vanina Lucchesi/Afp

Tori ima mlađeg brata Randyja, a njihovi su roditelji iz židovskih obitelji čiji su se preci preselili u SAD iz Rusije i Poljske. Tori je završila elitnu žensku privatnu školu Westlake, a premda je bila talentirana glumica, dobivanju uloga, pa i one u "Beverly Hillsu, 90210", nije odmoglo što je njezin otac bio moćni producent.

Usprkos odrastanju u luksuzu, a bogatstvo njezinog oca se, kad je 2006. preminuo od komplikacija moždanog udara, procjenjivalo na oko 500 milijuna dolara, Tori je u odrasloj dobi često imala financijskih problema.

Prema Torinim tvrdnjama, otac joj je ostavio 800.000 dolara (nakon plaćanja poreza), isto kao i njezinom bratu, a većinu bogatstva naslijedila je Aaronova supruga Candy Spelling. Tori s majkom nije bila u najboljim odnosima, ali je Candy osnovala zakladu vrijednu deset milijuna dolara za Torino najstarije dijete.

U srpnju 2004. Tori se udala za glumca i pisca Charlieja Shaniana, a u srpnju sljedeće godine na snimanju televizijskog filma "Mind Over Murder" upoznala je glumca Deana McDermotta, koji je u to vrijeme bio u braku s glumicom Mary Jo Eustace.

Bračne prevare

Iste večeri kad su se upoznali, Tori i Dean su započeli aferu, ona se sa suprugom razišla u listopadu te godine, on je u zahtjevu za razvodom, koji je finaliziran u travnju 2006. godine, kao razlog naveo "nepomirljive razlike”.

Manje od mjesec dana nakon okončanja razvoda, Tori i Dean su se vjenčali na privatnoj ceremoniji na Fijiju, a vjenčane su zavjete obnovili u svibnju 2010. na Beverly Hillsu. Imaju petero djece, tri sina i dvije kćeri.

Tori je objavila nekoliko knjiga, njezina autobiografija "Stori Telling", debitirala je na vrhu New York Timesove liste bestselera i proglašena je najboljom autobiografijom slavne osobe 2009. godine. U svojoj šestoj knjizi, "Selling It Like It Is", Tori je priznala financijske probleme, kao razloge je navela otkazivanje njezine reality serije, loše odluke vezane za nekretnine koje je kupovala, kao i problematičnu četvrtu trudnoću tijekom koje je deset tjedana provela u bolnici.

image

Tori Spelling i Dean McDermott s njihovih petero djece snimljeni u Las Vegasu 2019. godine

Image Press Agency/Nurphoto Via Afp

U prosincu 2013. godine, nakon što su dobili drugo dijete, Us Weekly je objavio da je McDermott varao Tori, ali su sačuvali brak, a ponovno su na naslovnice dospjeli 2016. zbog 39.000 dolara duga na American Espress kartici. Torina majka Candy, s kojom je u to vrijeme bila u dobrim odnosima, kazala je kako je kćerinoj obitelji financijski pomagala.

Prema Candynim tvrdnjama, Tori nije s roditeljima razgovarala nekoliko godina prije očeve smrti, ali su se pomirili kratko prije nego što je preminuo. Majka i kći su nastavile svoje frustracije godinama iznositi javno, ali su se njihovi odnosi ipak poboljšali, premda Candy nikad nije podnosila Torinog muža Deana, što je kopliciralo stvari. U jednom intervjuu 2022. Tori je kazala kako s majkom razmjenjuje poruke svakog dana i da su "jako bliske".

Financijski problemi

U lipnju prošle godine McDermott je na Instagramu objavio da su se on i Tori odlučili razići nakon 18 zajedničkih godina, u međuvremenu je ta objava izbrisana, ali je 29. ožujka ove godine Tori podnijela zahtjev za razvodom braka i zatražila puno fizičko i zajedničko zakonsko skrbništvo nad djecom, uz McDermottovo pravo na posjete.

Bogatstvo glumice, koja sama kaže kako je odrastala u bogatstvu koje nadmašuje bilo čije snove, trenutačno se procjenjuje na samo 150.000 dolara. Priznaje kako se, dok pokušava prihvatiti jednostavniji život, ne uspijeva odreći svog skupog ukusa.

image

Tori Spelling

Valerie Macon/Afp

Novčani problemi su vjerojatno bili jedan od faktora što je Tori s djecom napustila svoj dom u Kaliforniji i u srpnju prošle godine živjela u motelu gdje je noćenje koštalo sto dolara, a potom su se preselili u prikolicu. Na Instagramu je objavila kako su morali napustiti kuću, jer je u njoj otkrivena otrovna plijesan.

Shannen Maria Doherty, rođena 12. travnja 1971. u Memphisu u Tennesseeju, bila je kći Toma i Rose Doherty s kojima je imala odličan odnos. John je radio u banci, Rosa je imala kozmetički salon, a kad je Shannen, koja ima i starijeg brata Seana, imala sedam godina, obitelj se preselila u Los Angeles kako bi njezin otac mogao na zapadnoj američkoj obali pokrenuti tamošnju granu obiteljskog prijevozničkog biznisa.

Bliska s roditeljima

Nekoliko godina kasnije Shannen je započela glumačku karijeru, a njezina prva značajnija uloga bila je u seriji „Father Murphy” kad je imala deset godina. Roditelji su joj bili velika potpora, ona je o njima često govorila i zahvaljivala im za svoju čvrstinu.

- Odgajana sam da budem vrlo jaka i da mogu napraviti bilo što za što se odlučim – kazala je Shannen jednom prilikom.

Njezin otac John preminuo je u studenome 2010. nakon što je godinu dana prije na Božić doživio moždani udar, a Shannen mu je često na društvenim mrežama objavljivala posvete.

image

Shannen Doherty i Luke Perry u seriji ‘Beverly Hills, 90210‘

/Photo12 Via Afp

I majka joj je imala zdravstvenih problema, dijagnosticirana joj je aneurizma u mozgu kad je Shannen imala osam godina, a u razgovoru za magazin People 2023. godine, Shannen je govorila o majčinoj snazi i kako je tu snagu usadila i u nju od rane dobi, govoreći joj kako ne smije odustajati, nego samo još više se truditi oko onoga što želi postići.

Početkom 1993. Shannen je kratko bila zaručena s Deanom Jayjem Factorom, nasljednikom kozmetičke tvrtke Max Factor, prije nego što je on zatražio zabranu pristupa, optuživši Shannen za fizičko nasilje i prijetnje, iako je njezin otac tvrdio kako je Sean bio nasilan, a ne ona.

U listopadu te godine Shanne se udala za Ashleyja Hamiltona, sina poznatog glumca Georgea Hamiltona i Alane Collins. Zahtjev za razvodom podnijeli su u travnju 1994. godine, a 2002. Shannen se udala za Ricka Salomona, ali je brak poništen nakon devet mjeseci.

Razvod dan prije smrti

U listopadu 2011. Shannen se udala za fotografa Kurta Iswarenka u Malibuu, a u studenome 2018. veliki kalifornijski požar uništio je njezinu kuću. U travnju prošle godine Shannen je podnijela zahtjev za razvodom braka, a u travnju ove godine optužila je Iswarenka da namjerno odugovlači s finalizacijom razvoda, kako joj ne bi trebao plaćati alimentaciju. Razvod je, prema tvrdnjama medija, okončan samo dan prije njezine smrti.

Od vremena snimanja serije "Beverly Hills, 90210" Shannen je pratio glas djevojke s kojom je teško raditi, bila je "ikonska zločesta hollywoodska djevojka 90-ih”, ta ju je reputacija godinama pratila. Tabloidi su izvještavali o njezinim sukobima s kolegama, divljim zabavama, kašnjenju na snimanja, pa i fizičkim obračunima.

image

Shannen Doherty

Michael Tran/Afp

Jennie Garth, njezina kolegica iz "Beverly Hillsa", jednom je prilikom kazala kako je bilo vremena kad su se voljele i vremena kad su jedna drugoj željele iskopati oči, a njihove su razmirice jednom prerasle u fizičko nasilje.

Jennie je ipak kazala kako je njihova zavada bila posljedica nezrelosti, a ne stvarnog animoziteta. Shannen je priznala da je činila pogreške za što je okrivljavala svoju mladost, pritisak slave i probleme u privatnom životu.

Rak se proširio...

U ožujku 2015. Shannen je dijagnosticiran rak dojke koji se proširio na limfne čvorove. Prema njezinim tvrdnjama, tadašnji poslodavac nije na vrijeme platio njezino zdravstveno osiguranje, pa joj je maligna bolest dijagnosticirana kad se već proširila.

Slijedilo je liječenje, svibnju 2016. podvrgnuta je obostranoj mastektomiji, a operacijom je utvrđeno da su se stanice raka vjerojatno proširile i dalje od limfnih čvorova. Nakon operacije išla je na kemoterapiju i zračenje i koncem travnja 2017. objavila je da je rak u remisiji.

image

Shannen Doherty preminula je 13. srpnja u dobi od 53 godine izgubivši višegodišnju bitku s rakom

Valerie Macon/Afp

No, u veljači 2020. Shannen je objavila da joj se prethodne godine rak vratio i da je u četvrtom stadiju, u lipnju prošle godine objavila je da joj se rak proširio na mozak i da je terminalan, a u studenome je obznanila kako se rak proširio i na kosti. U siječnju ove godine započela je novu fazu liječenja, ali usprkos početnim dobrim rezultatima i nadi, izgubila je bitku s teškom bolešću i preminula u svom domu u Malibuu.

U vrijeme smrti njezino se bogatstvo procjenjivalo na oko pet milijuna dolara, ali to možda i ne odgovara stvarnom stanju s obzirom na velike troškove liječenja tijekom duge borbe s rakom. Bez obzira na to, čini se da je u vrijeme smrti bila bogatija od svoje najbolje (ne)prijateljice Tori Spelling, sirote male bogatašice koja je odrastala sa zlatnom žličicom u ustima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2024 17:24