StoryEditorOCM
PanoramaPREMJESTIT ĆE JOJ GROB?

Bila je najslavnija žena Francuske i to je bila njezina krinka: Josephine Baker je 1939. unovačena za špijunku, ‘opčinila‘ ju je nova domovina. Svi joj se žele odužiti, ovo je priča o njoj

24. lipnja 2021. - 11:00
Josephine Baker snimljena 1964. godine: Ponosna sam što sam Francuskinja, ovo je jedino mjesto na svijetu na kojem sam mogla ostvariti svoj san!AFP

Početkom ovog mjeseca, točnije 3. lipnja, francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu predana je peticija koju je u manje od mjesec dana potpisalo skoro 40 tisuća uglednih Francuza, kojom se traži da se u pariškom Panteonu pokopa i Josephine Baker.

Grob slavne plesačice iz vremena "ludih dvadesetih" nalazi se u Monacu, gdje je pokopana u travnju 1975. nakon moždanog udara koji ju je u snu usmrtio u njezinoj 69. godini.

Peticiju je na Dan pobjede nad fašizmom, 9. svibnja, pokrenuo pisac Laurent Kupferman, no ideja da se Baker nađe među francuskim zaslužnicima koji počivaju u mauzoleju u Panteonu nije nova – posljednja je bila ona koju je prije osam godina pokrenuo pisac Régis Debray.

“Mnogi od nas sve češće traže da sudjelujemo u otvaranjima škola, ulica, trgova, plesnih dvoran...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 08:26