StoryEditorOCM
PanoramaNa udaru seksizma

Bila je čudo od djeteta s rekordnim IQ-om, ali kao ženi život joj nije bio lagan. Svi pamte intervju u kojem ju je slavni voditelj ‘ponizio‘, a onda su uslijedile kritike...

Piše PSD
9. prosinca 2022. - 14:52

Misli se da je inteligentnim osobama lako u životu, ali ne mora uvijek biti tako.

Marilyn Vos Savant iz New Yorka kolumnistica je časopisa, poslovna žena, dramaturginja, no najpoznatija je po tome što je osoba s najvišim IQ-om na svijetu, pa je nazivaju najpametnijom osobom na planetu. Njezin IQ je 228, dok većina ljudi ima prosječni IQ između 85 i 115.

Marilyn je rođena 11. kolovoza 1946. u St. Louisu, Missouri. Potječe iz skromne rudarske obitelji, a roditelji su joj bili doseljenici iz Njemačke i Italije. Još kao studentica bila je izvrsna u prirodoslovlju i matematici. No kada je napunila 10 godina, njezin se život zauvijek promijenio. Njezina inteligencija je zatim procijenjena uz pomoć dva testa. Jedna od njih bila je poznata Binet-Simonova ljestvica, koja se fokusira na verbalne sposobnosti koristeći pet komponenti za pokazatelje inteligencije, a izvorno je dizajnirana za procjenu mentalnih nedostataka kod djece, piše Nevena Dimitrijević za Zadovoljna.rs.

inteligentni vole inteligentne

"Čudo od djeteta" postiglo je iznimno dobre rezultate na oba testa, a njezin IQ od 228 doveo je do toga da je Marilyn Vos Savant uvrštena u Kuću slavnih Guinnessove knjige svjetskih rekorda za najviši IQ od 1986. do 1989. godine.

No ubrzo su se pojavile sumnje u valjanost tih testova, a 1990. Guinness je ukinuo kategoriju "najvišeg IQ-a", čime je Voss Savant postala posljednja osoba za koju se zna da drži rekord.

image

Vos Savant potječe iz skromne rudarske obitelji

Screenshot Facebook

Unatoč takvoj inteligenciji, Marilyn kaže da su je roditelji tretirali kao obično dijete. "Ideja je bila samo biti neovisan, zarađivati ​​za život, a nitko nije obraćao pažnju na mene - uglavnom zato što sam bila djevojčica", rekla je Vos Sawant u intervjuu.

Marilyn je tada studirala filozofiju, ali je potom odustala od fakulteta kako bi pomogla voditi obiteljski investicijski posao. Do 1980-ih slava osobe s najvišim IQ-om na svijetu nastavila ju je pratiti. Čak i nakon što je njezin rekord izbačen iz Guinnessove knjige, svi su pričali o njoj. Svojim intelektom i dobrim izgledom Marilyn je dospjela na naslovnice velikih časopisa, a na nekima od njih bila je i sa svojim suprugom, također vrlo inteligentnim i uspješnim muškarcem.

Zbog jednog pitanja na udaru seksizma

To što je bila poznata kao najpametnija osoba na svijetu potaknula je ljude da neprestano osporavaju njenu inteligenciju, a otišlo je i dalje zbog raširenosti seksizma u to vrijeme. Sama je jednom izjavila da je kao mlada djevojka dobivala malo poticaja da iskoristi svoj talent do kraja. U 1950-ima, kada je otkriveno da je genijalna, žene se nisu smatrale sposobnima učiniti nešto posebno svojom inteligencijom, pa je nisu ni na koji način poticali, rekla je, prenosi allthatsinterestint.com.

image

Marilyn Vos Savant kolumnistica je časopisa, poslovna žena i dramaturginja

Screenshot Instagram

Iz njezina intervjua s Davidom Lettermanom vidi se kako ju je slavni voditelj pokušao izazvati i neslanom šalom.

"Radiš li nešto pametno?", upitao je Letterman, a zatim dodao kako misli da je pametniji od nje te da ona nije najpametnija osoba na svijetu.

Tada se dogodilo nešto zbog čega su Marilyn mnogi kritizirali. Godine 1991. jedan od čitatelja njezine kolumne u časopisu Parade zamolio ju je da riješi popularan matematički problem poznat kao Montihallov paradoks, mozgalicu koja je desetljećima zbunjivala struku. Marilynin odgovor nije se svidio čitateljima, ali ni dobrom dijelu stručne javnosti diljem svijeta. Odjednom su je svi počeli kritizirati, nazivati ​​je neznalicom, sumnjati u njenu inteligenciju – iako je njen odgovor bio točan, piše priceonomics.

Unatoč oštrim osudama i kritikama koje je dobila, Marilyn Voss Savant nastavila je živjeti uglavnom daleko od medija. Postala je članica odbora Nacionalnog vijeća za ekonomsko obrazovanje i radi u savjetodavnim odborima Nacionalne udruge za darovitu djecu i Nacionalnog ženskog povijesnog muzeja. Još uvijek vodi rubriku "Pitajte Marilyn" i živi sa suprugom na Manhattanu, piše Zadovoljna.rs.

Težak, ali uspješan put Marilyn Vos Savant ne svjedoči samo o teškom položaju žene u svijetu druge polovice 20. stoljeća, nego i na najbolji način potvrđuje njenu inteligenciju.

image

Marilyn Vos Savant i dalje nadahnjuje ljude diljem planeta

Screenshot Instagram
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 03:45