StoryEditorOCM
PanoramaTO JE ISKUSTVO

Barmeni otkrivaju koja pića sami nikada ne bi naručili u kafiću, većina s popisa će vas iznenaditi

Piše MOZAIK SD
25. srpnja 2024. - 23:59

Možda znate onaj osjećaj naručivanja pića u baru, pomalo se bojeći da će vas barmeri u tišini osuđivati ako napravite "pogrešan" izbor?

Dakle, koja pića ne biste trebali naručiti i zašto? 

Prije svega, vaš barmer neće puno razmišljati o vašoj narudžbi, uvjerava HuffPost. Ali definitivno postoje pića koja sami profesionalci nikada ne bi naručili. Neka pića vjerojatno neće dobro ispasti osim ako to nije nešto za što je bar specijaliziran, a neka su jednostavno dosadna za napraviti. HuffPost je pitao nekoliko barmera i evo što su rekli:

image
Shutterstock

Na primjer, dvaput razmislite prije nego što naručite vino u pubu. Daniel Yeom, menadžer vinskog bara, kaže da "nikada neće naručiti čašu vina ili bilo što drugo osim džina s tonikom, viskija i cole ili piva u pubu". Pogotovo ako ste selektivni kada je u pitanju vino, vjerojatno vam je bolje napraviti kao što i on radi. "Ne znam koliko je dugo to vino otvoreno i šanse da me bilo koja boca iza šanka usreći, blizu su nule", rekao je Yeom.

Osim toga, "nemojte si utuviti u glavu da naručite Long Island ledeni čaj". "Nijedan barmer ovo nikada ne naručuje", tvrdi Lauren Lenihan, barmer s više od 20 godina iskustva. "Ledeni čaj s Long Islanda općenito se smatra lošim izborom, i za vas i za barmena."

Loša slika je "prije svega zbog zbunjujućeg broja sastojaka. Osobno mi ne smeta da ih napravim, ali postoje barmeri koji ih odbijaju napraviti, a kamoli popiti", rekao je Lenihan. "Većina kupaca ga želi samo zato što je jak i brzo ih napije."

Nemojte naručivati Guinness na mjestu gdje je gužva. Možete pretpostaviti da je svako točeno pivo jednostavna, pouzdana opcija za naručivanje kada je gužva u baru, a obično jest, ali barmen Jack Tynan se ne slaže s tim.

Zašto? "Zato što je potrebno puno vremena da se ta stvar toči kako treba", rekao je Tynan. Guinness se tradicionalno toči u dva koraka – s točenjem se staje nakon što ste napunili čašu tri četvrtine kako bi mjehurići stvorili prepoznatljivu baršunastu pjenu. Nakon što pivo odstoji, nastavlja se točiti do vrha čaše.

A možda ćete u nekim slučajevima htjeti preskočiti espresso martini. Zbog elementa kave, kvaliteta espresso martinija može se uvelike razlikovati od bara do bara.

“Ne naručujte espresso martini u kafiću koji ima lošu kavu,” savjetuje Alejandro Echeverria iz bara njujorškog restorana Sushi by Bou. Iako je ovaj koktel od kave i votke postao iznimno popularan u posljednjih nekoliko godina, ne radi ga svatko onako kako bi trebalo.

“Većina barova nije opremljena kvalitetnim aparatima za espresso, pa ni rezultat nije onakav kakav biste željeli,” objašnjava konobar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 16:23