StoryEditor
PanoramaATRAKCIJA NA NEBU

Niste je uspjeli vidjeti s prozora? Naš fotoreporter je snimio romantične prizore s ‘Betlehemskom zvijezdom‘ iznad Dubrovnika, Reuters objavio video

Piše M.K.
21. prosinca 2020. - 18:36

"Po zalasku sunca nad jugozapadnim obzorom pojavila se sjajna 'dvostruka zvijezda'. Izuzetno bliska konjukcija dvaju najvećih planeta Sunčeva sustava, Jupitera i Saturna, poznata je i kao 'božićna' ili 'betlehemska zvijezda'", napisao je naš dubrovački kolega Tonči Plazibat i poslao seriju romantičnih večernjih prizora, među kojima su i kadrovi koji su zabilježili astronomski fenomen koji smo mogli gledati na nebu, na ovaj način vidljiv nakon impresivnih 800 godina.

image

 
Tonči Plazibat/Cropix

Ne sumnjamo kako će u satima koji dolaze društvene mreže i medije preplaviti fotografije i snimke iznimne pojave, kakva se na nebu zadnji put mogla vidjeti 1226. godine. Sljedeća, i to kako stručnjaci najavljuju, "tanja verzija betlehemske zvijezde", na rasporedu je tek 2080. godine.

image

 
Tonči Plazibat/Cropix

Sretnici koji su ovaj nebeski događaj mogli pratiti s neke od zvjezdarnica i teleskopima pohvalit će se posebno atraktivnim kadrovima, no sudeći po komentarima pratitelja na Facebooku, i ovaj video kojeg je na svom profilu objavila fotografska agencija Reuters, već je izazvao puno uzbuđenja.

Razočarani su dakako oni čiju su želju da svjedoče spektaklu omeli magla ili oblaci.

Pojava "božićne" ili "betlehemske zvijezde" otkad je svijeta i vjeka rasplamsava, ne samo romantičnu ljudsku znatiželju, nego i brojne studije i analize.

O raspravama na ovu temu pisao je danas za Slobodnu kolega Damir Šarac.

Kako se navodi u tekstu, mnogi su teolozi i astronomi od najranijih kršćanskih vremena raspravljali o Betlehemskoj zvijezdi, a kako se procjenjuje da se Isus rodio između 7. i 4. godine prije Krista (!), a ne nulte prema našem današnjem kalendaru, tražili su drevna izvješća o nebeskim fenomenima vidljivima u to doba.

I bilo ih je, a stoljećima su "najozbiljniji" kandidati za tu titulu bili kometi, eksplozije supernova te prividni susreti planeta, baš poput ovog aktualnog Jupitera i Saturna.

image
Star of Bethlehem

Profesor teorijske astrofizike i kozmologije sa Sveučilišta Notre Dame Grant Mathews kaže da se u godini Isusova rođenja dogodila još jedna značajna pojava koja je mudracima mogla ukazati na dolazak Mesije:

– Jupiter je bio u retrogradnom kretanju, što znači da se gledano sa Zemlje činilo da se kreće u suprotnom smjeru u odnosu na ostale planete, nakon čega se "zaustavio" i krenuo u uobičajenom smjeru.

U Svetom pismu stoji kako je zvijezda koju su vidjeli mudraci "stala" nad mjestom gdje je bilo djetešce.

item - id = 1065920
related id = 0 -> 1145112
related id = 1 -> 1145109
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2021 04:46