StoryEditor
ObiteljPromo

Ovog utorka uz ‘Slobodnu‘ zabavne igre za cijelu obitelj

Piše Promo
21. ožujka 2020. - 20:26

Znamo sve, nikome nije lako, proljeće je stiglo u punom zamahu, temperature zovu na duge šetnje, kavice, druženja, izlaske. A umjesto svega toga ljuti nas je neprijatelj u obliku opasnog koronavirusa potjerao u izolaciju, zatvorio u kuće, ograničio kretanja, neke dobrano i uvukao u stanje straha i depresije. Ali sorry korona, nismo mi baš od tih što lako dižemo ruke. OK, istina je, natjerala si nas u kuće, ali ne i otuđila od svega. Samo si nam dala priliku za promjenu, i otkrila nam zaboravljene čari obiteljskih druženja.

Pa neka ona za početak startaju s igrama, ali onima koji traže najmanje dva igrača, timove, zajedništvo. Mi vam predlažemo dvije, one koje su se odvajkada igrale, što ih je moderni ritam života odbacio u neke prašnjave zakutke svih interesa. Sjećate ih se, Čovječe, ne ljuti se i Mlin, igre za sve generacije koje će s ucrtanim kružićima, linijama i figuricama povezati starije i mlađe, unuke i bake, tate i mame, djecu i roditelje.

E tu smo uskočili mi, Slobodna Dalmacija i naš i vaš vjerni saveznik, najveći dalmatinski maloprodajni trgovački lanac Tommy, i odlučili vas darivati zabavnim darom. U utorak, 24. ožujka, svakog našeg čitatelja uz kupljeni primjerak Slobodne Dalmacije kao dar će čekati upravio te dvije igre. Bit će tiskane na finom tvrđem papiru, svaka na svojoj strani, a vas će dragi čitatelji staviti pred dva zadatka.

U prvom će vas potaknuti da se okupite oko stola i krenete u zajedničko provođenje slobodnog nam vremena. Pa ako je i nametnuto, nema veze bitno je da ga obiteljski i u svojim kućama provodite. Drugi je kreativne prirode, a bazira se na uradi sam osmišljavanju figurica kojima ćete se poslužiti u igri. Kako ih napraviti? Samo vam je nebo granica. Možete od glinamola, fimo mase, tjestenine, brašna i vode. Dugmadi različitih boja, salvetama ukrašenih kamenčića. Što vam god padne na pamet, i sve što je zabavno na dobro je svima nama  došlo.

I ovim putem ćemo vas podsjetiti na kampanju #OSTAJEMDOMA koju HANZA media kroz svoje tiskane i on line platforme već neko vrijeme uporno propagira. Ostanite doma. Odaberite zdravlje za svoju obitelj. Čuvajte živote starijih, bolesnih, nemoćnih. Recite koroni veliko NE, ne dam ti blizu!

MLIN – kako igrati?
Za igru je potrebno 9 malih figura  (kamenčići, grah ili bilo što drugo) po igraču. Cilj igre je postaviti tri svoje figure na susjedne točke povezane linijom i tako formirana trojka naziva se "Mlin". Igrači naizmjenično postavljaju po jednu figuricu na slobodnu točku. Igrač koji formira "Mlin", uklanja jednu protivničku figuru po vlastitom izboru, osim figure iz ranije formiranoga protivničkog "Mlina". Pobjednik je igrač koji "pojede" sedam protivničkih figura.

Čovječe, ne ljuti se – kako igrati?
1. Svaki igrač ima 4 figure jedne boje i postavi ih na odgovarajuća 4 polja. Igrači jedan za drugim bacaju kocku, dok jedan od igrača ne baci broj 6. Taj igrač počinje s igrom! Cilj igre je da igrač svoje 4 figure što prije pomakne po ploči u "luku" svoje boje.
2. Bacanje kocke je u smjeru kazaljke na satu. Svaki igrač smije bacati kocku samo jednom i pomaknuti figuru za onoliko polja koliki je broj na kocki. Igrač koji dobije broj 6,
može bacati kocku još jedanput.
3. Ako je polje već zauzeto figurom drugoga igrača, taj drugi igrač mora uzeti svoju figuru iz igre i ponovno započeti put oko cijele ploče. Ako je to polje zauzeto vlastitom figurom, igrač mora pomaknuti jednu od svojih drugih figura.
4 Dozvoljeno je preskakanje vlastitih figura kao i figura drugih igrača. Pobjednik je onaj igrač kojem prvom uspije sve svoje četiri figure postaviti na sigurno i utjerati u svoju "luku".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. kolovoz 2022 13:59