StoryEditor
ModaNovi materijal

Zbogom znojenju: kreirana odjeća koja će vam i po ljetnim vrućinama hladiti tijelo

8. rujna 2016. - 20:15

'Rashladna' vijest stiže baš nakon što su kod nas, sudeći prema prognozama, najveće vrućine minule, ali nije važno: kako stvari stoje s klimom, visoke temperature bit će nam sudbina, stoga je vijest i dalje vrijedna svake pažnje - znanstvenici s američkog sveučilišta Stanford kreirali su materijal na bazi plastike, tanki troslojni tekstil od kojega načinjena odjeća omogućuje hlađenje ljudskog tijela, o čemu je u časopisu Science objavljen njihov rad pod nazivom "Radijacijsko hlađenje ljudskog tijela preko nanoporoznog polietilenskog tekstila".

Pretopla sintetika

Poznato je da nošenje sintetičkih materijala, naročito ljeti, može biti pravi pakao jer "umjetne" tkanine slabo i nimalo propuštaju zrak, ne dopuštaju isparavanje znoja i zarobljavaju toplinu koju proizvodi tijelo, čineći tako da nam odjevenima u sintetiku bude još toplije. Čak i nošenje prirodnih materijala, pamuka, lana i slično, iako osigurava propusnost i isparavanje tekućina, između kože i tkanine ipak zadržava veliki dio topline tijela.

Ukratko, najbolje bi nam na vrućinama bilo da smo goli, da se tijelo prirodno rashlađuje, ali kako to nije moguće, ono što su kreirali znanstvenici sa sveučilišta Stanford čini se pravim rješenjem: materijal, nazvan nanoPE, koji hladi i ima dobre šanse postati osnova za izradu odjeće koja bi nas u vrućim klimatskim uvjetima hladila bez klima-uređaja, što odmah vodi k novom benefitu – hladiti osobu, a ne prostore u kojima se živi i radi, znači štedjeti energiju i novac, kako napominje profesor Yi Cui, znanstvenik koji se na Stanfordu bavi upravo materijalima.

Novi materijal djeluje tako što odvođenje tjelesne topline omogućuje na dva načina – prvo, hladi dopuštajući isparavanje znoja, no to omogućuju i drugi materijali. Drugi način je zapravo revolucionarni mehanizam hlađenja: omogućavanje da toplina koju tijelo emitira kao infracrveno zračenje prođe kroz novokreirani plastični tekstil, osiguravajući tijelu osjet gotovo dva do 2,7 stupnjeva niže temperature nego pamučni materijal.

Prozirna folija

Tijelo, objašnjavaju znanstvenici, ispušta toplinu u obliku infracrvenog zračenja (koje nas čini vidljivima u mraku, kroz "naočale" za noćno gledanje). Pokrivači nas, na primjer, griju "hvatanjem" tjelesnih infracrvenih emisija. Dok sjedimo u uredu, 40 do 60 posto naše tjelesne topline gubi se u obliku infracrvenog zračenja, kaže profesor Shanhui Fan koji se bavi proučavanjem spektra vidljivog i nevidljivog zračenja. Što je IC zračenje manje blokirano, čovjek se osjeća hladnije.

Osnova novokreiranog materijala je polietilen, obična prozirna plastična folija kakvu koristimo u kuhinji, koja ima karakteristiku da propušta infracrveno zračenje, ali je prozirna i ne propušta vodu ni zrak. Stoga ju je trebalo modificirati, što je učinjeno djelovanjem bezopasnih kemikalija - omogućeno je da molekule vodene pare ispare kroz nanopore u plastici, čime je plastika "prodisala" poput prirodnih vlakana.

Konačni rezultat rada je neprozirni troslojni materijal koji, unutar dva polietilenska sloja, ima sloj pamučne mrežice koja mu osigurava čvrstoću i debljinu.

Očekuje se da bi se na tržištu ovaj novi materijal mogao naći 2019. godine.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. srpanj 2021 12:30