StoryEditorOCM
Modaluksuzni brend

Velika izložba Cartier nakita u Parizu: dragulji koje su nosile najljepše žene svijeta

Piše PSD.
2. prosinca 2013. - 15:41
Dragulji koje su nosile najljepše žene svijeta,čȍlanice kraljevskih obitelji, bogatašice i hollywoodske zvijezde, naći će se na spektakularnoj Cartierovoj izlžbi u pariškoj Grand Palais od 4. prosinca do 16. veljače.

Među izloženim nakitom bit ći i zaručnički prsten što ga je monegaški princ Rainier dao filmskoj divi Grace Kelly, nakitšto su ga nosile Elizabeth Taylor i Wallis Simpson, vojvotkinja od Windsora...

Ovom se izložbom između ostaloga želi odati počast Jeanne Toussaint koja je postala direktorica Cartierova odjela luksuznog nakita 1933. godine i tijekom nekoliko desetljeća dizajnirala neke od najekskluzivnijih komada nakita.

Među njenim kreacijama je i poznati flamingo broš izrađen 1940. za Wallis Simpson. Broš je načinjen od dragog kamenja koje je Edward, vojvoda od Windsora, koji je zbog Wallis abdicirao s britanskog prijestolja, kupio za nju nedugo prije nego su napustili svoj dom u Francuskoj u bijegu pred nacistima. Broš je ukrašen dijamantima, safirima, rubinima i smaragdima, a na izložbi će se moći vidjeti i originalni nacrti.

Jeanne Toussaint bila je poznata kao neustrašva i politički angažirana, kreirala je i broševe koji su prikazivali ptice zatočene u krletki kad su nacisti okupirali Francusku tijekom Drugog svjetskog rata. Na izložbiće se moći vidjeti i broš dizajniran 1944. godine, nakon oslobođenja Pariza, a prikazuje oslobođenu pticu napravljenu od dragulja u bojama francuske trobojnice.

Među najvećim obožavateljicama nakita Cartier bila je meksička glumica Maria Felix koja je posjetila draguljarnicu u pariškoj Rue de la Paix 1975. u društvu malog krokodila u akvariju i tražila da joj naprave ogrlicu u obliku te životinje. Ogrlica je napravljena nekoliko mjeseci kasnije, a sačinjavala su je dva spojena reptila napravljena od zlata, ukrašena dijamantima i smaragdima, a ukupno je imala više od 126 karata. Meksička je glumica naručila i dijamantne narukvice i ogrlice u obliku zmije i često ih je nosila u javnosti.

Glumica Gloria Swanson od Cartiera je 1930. naručila narukvicu od platine, dijamanata i kristala kako bi obilježila udaju za Francuza Michaela Farmera, a narukvicu je nosila i u filmovima 'Perfect Understanding' i 'Sunset Boulevard'.

Američka milijunašica Barbara Hutton bila je jedna od Cartierovih najboljih klijentica u vrijeme kad je bila jedna od najbogatijih žena svijeta i nasljednica Woolworth trgovina. Sviđali su joj se tigrovi pa je od Jeanne Toussaint naručila broš i naušnice u obliku tih životinja, načinjene od dijamanata, smaragda i oniksa.

Posjetitelji izložbe imat će priliku vidjeti i 'La Peregrinu' koju je Richard Burton darovao Elizabeth Taylor, a u Cartieru su je pretvorili u ogrlicu. Dio ogrlice je biser koji je svojevremeno bio vlasništvo kraljice Mary Tudor.

Među primjercima ekskluzivnog Cartierova nakita koji su viđeni u javnosti u posljednje vrijeme je dijamantni ukras za kosu koji je modna kreatorica Stella McCartney nosila na Met Ballu u New Yorku 2012. godine. Ukras je prije više od stoljeća, 1902. godine, dizajnirao Louis Cartier, a sada je u vlasništvu anonimnog američkog klijenta ove poznate draguljarske kuće.

marija čović, foto: sipa, cartier
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2023 02:57