StoryEditorOCM
Modamanolo blahnik

Šopingholičarke diljem svijeta napokon dočekale radosnu vijest! Modni kreator, čije se cipele obožavaju, najavio prvu online rasprodaju svojih modela

Piše PSD
20. srpnja 2020. - 17:15

'Možeš uzeti moju Fendi torbicu, možeš uzeti moj prsten i sat, ali ne možeš uzeti moje Manolo Blahnik cipele', rekla je u jednoj od epizoda kultne serije 'Sex i grad' Carrie Bradshaw, a ono što je uslijedio nakon čista je povijest. Od tada, ormari za cipele ljubiteljica mode diljem svijeta teže barem jednom paru s potpisom ovog zanimljivog španjolskog umjetnika. 

Da je strast prema Manolo Blahnik cipelama više od trenda, dokaz su godine i godine ljubavi prema radu ovog ekstravagantnog umjetnika kojemu kreiranje cipela nedvojbeno predstavlja život. A ako ste jedna od onih u nizu kojima rastu zazubice na Manolice, i vi i vaši ormari ovoga biste ljeta mogli započeti sa slavljem jer je Blahnik najavio svoju prvu ikada online rasprodaju omiljenih modela cipela. 

Klasične stiletto potpetice, ljetne sandale, mokasinke i balerinke, visoke potpetice s vezicama, točkicama, prepoznatljivim i odvažnim detaljima od svile i bogatih kopči sada su, po prvi puta ikada, snižene na Manolo Blahnik službenoj stranici i to do 50 posto, zbog čega vjerujemo da će se mnoge predstavnice nježnijeg spola ovoj vijesti posebno razveseliti.

Ako već niste, svakako predlažemo da pregledate ponudu sniženih modela i smislite s kojom izlikom (budući da im je cijena i na sniženju poprilično 'paprena') biste si jedne od njih mogle priuštiti. Ipak je ovo prilika koja se ne događa često.

"Mladiću, izrađuj stvari, izrađuj modne ukrase, izrađuj cipele!"

Iako svoju slavu, jednim dijelom može zahvaliti glumici Sarah Jessici Parker i liku Carrie Bradshaw, Manolo Blahnik s razlogom je nakon pedeset godina karijere jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih modnih imena kada su cipele u pitanju. 

S 27 godina, Manolo se, kao rođeni Španjolac, nakon kratkog životnog perioda u Parizu preselio u London gdje je pisao za mušku verziju časopisa Vogue. Jednom prilikom sreo je Dianu Vreeland, glavnu urednicu U.S Voguea, dok je putovao u New York. Mladi Manolo predstavio joj je tada svoj portfolio s radovima iz mode i scenografije, a oduševljena Vreeland ohrabrila ga je rečenicom: "Mladiću, izrađuj stvari, izrađuj modne ukrase, izrađuj cipele!"

Blahnik je slijedio njezin savjet i život posvetio dizajniranju cipela zbog kojih danas malo koja žena na svijetu ne reagira barem na neki način na njegovo ime.

Modna inspiracija

Jedna od Blahnikovih najvećih inspiracija bila je njegova majka. 

Blahnik i njegova obitelj često su putovali u Pariz i Madrid gdje su kupovali svoju odjeću. Njegova majka uvijek je bila nezadovoljna cipelama iz njihovog rodnog grada, pa ih je često puta sama pravila. Osnove zanata naučila je od lokalnog postolara, a svoju ljubav prema lijepim cipelama prenijela je i na svoga sina. 

Kasnije, tijekom studija, Blahnik je živio s ujakom i tetom, koja je također duboko utjecala na njegov modni smisao i stil. Uz nju, Blahnik je naučio cijeniti ljepotu luksuza, umjetnosti i sreće.

Zanimljivo je da se Blahnik nikada formalno nije školovao za dizajnera, a svoje znanje stekao je posjećujući tvornice cipela i razgovarajući s postolarima, dizajnerima i radnicama u tvornicama. Isprva je dizajnirao mušku obuću, ali brzo je ustanovio da dizajn muške cipele ograničava njegovu maštu zbog čega se usredotočio na dizajniranje cipela za žene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 17:46