StoryEditor
ModaPrednosti i mane

Savjeti koji zlata vrijede: online shopping raznih 'krpica' može biti lak, povoljan i bezbolan uz ove naše male trikove

2. svibnja 2017. - 17:21

Ako ste tip osobe koja ne može kupiti ni gornji dio trenirke ako ga prethodno ne vidite uživo, dobro opipate, zavrtite se u njemu triput pred ogledalom i pritom još imate uza se dvije prijateljice kao stručni žiri, onda ćete se vrlo rijetko, da ne kažemo nikada, odlučiti na online-šoping.

Međutim, takvih je ipak sve manje jer čari virtualnih trgovina koje su otvorene i “petkom i svetkom” i pri tome vam dostupne od 0 do 24 sata imaju znatno više prednosti negoli mana. Naravno, da biste se okušali u tomu, savjetujemo da ne srljate grlom u jagode jer i tu ćete naići na zamke ako kupujete na brzinu i ako prethodno niste provjerili neke stvari.

Kao što sam ja prošle sezone uzela fantastičan kupaći kostim L veličine (što baš i nije fantastično, al’ tko mi je kriv), a stigao - ćorak. Gledam ga ja i pitam se, majke ti, bi li i Gigi Hadid u njega mogla uskočiti. Što je i kakvi ovo “large”...

Vratim se natrag na stranicu, gledam, gledam i shvatim da je to australski L, koji bi bio neki ekvivalent europskom “smallu”, a uz to su im još i modeli malo “ćućaviji”.

Naravno, ni to nije neki nepremostivi problem jer paket vratite onome tko vam ga je poslao, oni vama vrate novac. No, da biste ipak izbjegli takav tramak, predlažemo par osnovnih smjernica kako biste griješili što manje.

1. Paypal račun

Za početak, topla preporuka, otvorite Paypal račun i nikada ne upisujte broj kreditne kartice. Nemojte na vlastitoj koži osjetiti kako je to kad vam netko hakira karticu na iznos od 8300 kuna. Mogu vam iz prve ruke reći da osjećaj takve namagarčenosti nije nešto što biste ikada poželjeli. Procedura otvaranja Paypal računa nije komplicirana, a osjećaj sigurnosti da nitko neće zloupotrijebiti vašu karticu jamči opuštenost.

2. Provjerene trgovine

Za početak sugeriramo da se držite onih brendova na koje ste naučili jer u dušu poznajete njihove veličine i tada malo kada možete “omanuti”. Prednost ovakve kupnje od one da odete u tu trgovinu uglavnom leži u znatno boljoj ponudi od one koju imate u trgovini, u većoj šansi da nađete odgovarajuću veličinu, a, osim toga, znatno češće ćete imati priliku kupovati uz osjetne popuste kakve istovremeno nećete naći u trgovinama.

3. Pretplatite se na Newsletter

Kad pročešljate malo internet, nakon nekog vremena počet ćete se vraćati na nekoliko stranica koje će vam postati omiljene. Kako biste uvijek bili u tijeku sa svim njihovim aktualnostima, pretplatite se na njihove newslettere i tako ćete dobivati sve obavijesti o popustima, akcijama, novitetima... Usluga je, dakako, besplatna.

4. Materijal, veličina, održavanje

Fotografije znaju biti varljive, tako da obvezno morate pogledati materijal, onda, jasno, veličinu i održavanje. Ako nešto izgleda odlično, a onda vidite da je riječ o 100-postotnom poliesteru, radije to ne kupujte, pogotovo ako je riječ o skupljem artiklu. Materijal koji ne diše ne ljubi ni jedan tip kože.

Što se tiče veličine, provjerite svoju, ali pri tome imajte na umu da je, primjerice, britanska veličina UK 8 otprilike jednaka europskom broju 34, te američkoj četvorci. Da budete dodatno mirni, neke od stranica imaju mogućnost da izmjerite dužinu ruku, obujam struka, grudi i bokova, na temelju čega ćete uvijek biti sigurni da ste izabrali pravi broj.

5. Izmjerite stopalo

Kada kupujete obuću, budite posebno pažljivi, pogotovo ako kupujete prvi put na nekoj web-stranici. Obvezno izmjerite stopalo, jer veličine znaju varirati, i to što inače nosite broj 39 ne mora u ovom slučaju ništa značiti. Ne dajte se zbuniti i veličinama jer, primjerice, europski 39 preveden u UK veličinu znači 6,5 za muškarce i 6 za žene, dok je taj isti broj u Americi 7 za muškarce i 8,5 za žene.

6. Kineski proizvodi

Postoji nekoliko popularnih stranica na kojima možete pronaći što god hoćete, od guralice za dijete do dijelova automobila, te dakako odjeće i obuće za sve generacije. Ono o čemu morate voditi računa jest da njihove veličine nemaju veze s onima na koje ste navikli te da, primjerice, ako nosite medium veličinu, najvjerojatnije ćete ovdje morati posegnuti za onom XXL.

Dobro je što na ovim stranicama često postoje komentari korisnika o određenom proizvodu, koji vam mogu i te kako koristiti. Riječ je o stranicama na kojima često proizvod na fotografiji izgleda znatno ljepše nego kada vam dođe pod ruke.

7. Poštarina i povrat proizvoda

Nemojte se iznenaditi kada dođete na “kasu” i shvatite da je iznos veći od onoga što ste predvidjeli, budući da su vam ukalkulirali poštarinu, koju, međutim, vi niste iskalkulirali u svom proračunu. Kako ne bi bilo iznenađenja, odmah provjerite kako stvari stoje s dostavom, jer negdje se ona uopće ne plaća, nekada je besplatna uz uvjet da potrošite određenu količinu novca, negdje se uvijek plaća i varira o težini paketa...

Što se tiče povrata proizvoda, uvijek imate pravo na povrat, no u određenom vremenu, a najčešće je riječ o razdoblju od mjesec dana. Zajamčen vam je i povrat novca, no troškove poštarine za vraćeni proizvod najčešće ćete vi pokriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. srpanj 2021 12:08