StoryEditor
Modaneodoljive 'đinđe'

Sanda Kardum: Svaka žena je jedinstvena, a takav je i svaki komad mog nakita

Piše PSD.
17. svibnja 2014. - 18:37
Ako ste ljubiteljica statement nakita, onda su modni dodaci 'Sanda nakit Split' idealni za vas. Iza ovog imena stoji kreativna Splićanka Sanda Kardum koja izrađuje raskošne ogrlice, broševe, naušnice koje malo tko neće zamijetiti. Sanda ima 25 godina, magistra je ekonomije, a kreativni klik, kako sama kaže, nije se probudio na uobičajen način.

- Sestra je ta koja je odmalena uvijek nešto crtkarala, spajala i bila kreativna. Ja nikad nisam mislila da imam tu crtu u sebi. I eto, određena doza monotonije na faksu i višak slobodnog vremena, kao i bakine igle za kukičanje, razne vune i konci koje sam imala doma, potaknuli su tu umjetničku žicu u meni.

Mala bakina pomoć dovela me je do prvog šala. A budući da je tada, prije nekih šest godina, upravo kukičani nakit bio hit, počela sam izrađivati i prstenčiće, broševe, naušnice... I s obzirom na to gdje sam danas, očito je da se to sviđalo prijateljicama, kolegicama, pa su i one htjele pokoji komad.

A i ja sam bila zadovoljna kako je to sve izgledalo, i tu se dogodila ljubav. Tolika da sada ne prođe dan, a da nemam u glavi sliku nečeg novog što bih htjela prenijeti u stvarnost.

Masivni nakit, posebice vrlo trendy statement ogrlice, forte su vaše umjetničke inspiracije. Kakve žene najčešće biraju vaš nakit i što ga, po vašemu mišljenju, čini jedinstvenim?

- Trudim se napraviti komad nakita za svaki tip žene. Svaka žena je jedinstvena. Upravo iz tog razloga posebnu pažnju posvećujem detaljima, kako bih svakoj ženi koja nosi moj nakit omogućila da se upravo tako i osjeća - jedinstveno.


Kakve modele preferirate za ovo proljeće i nadolazeće ljetne dane. Kakve će boje i materijali prevladavati?

- Trenutačno je u pripremi nova kolekcija. O nazivu još uvijek razmišljam, no kako se radi o kompletnoj paleti boja, i naziv će biti u tom stilu. Prvenstveno sam se bazirala na svevremenskim bojama poput koraljne, pariško plave te smaragdno zelene. To su boje koje obožavam, tako da bez njih ne može proći niti jedna moja kolekcija. Zatim slijede pastelne boje koje su hit ovog proljeća. Kako one nisu posebno upečatljive pa ni sam nakit u toj boji, uvijek dodam određenu dozu "žive" boje kako bih podigla cijelu kombinaciju. Bliži nam se ljeto pa ni mornarske elemente neću zaobići.

Pretpostavljam da ste do sada napravili na desetke ogrlica, no možete li nam izdvojiti neku od koje vam se najteže bilo razdvojiti?

- Pa i puno više od toga budući da sam nedavno otvorila svoju malu butigu u Splitu, pa je trebalo puno više nakita nego je to prije bio slučaj. U svaki komad uloženo je puno ljubavi, tako da je teško izdvojiti jednu, no najteže mi se odvojiti od ogrlica koje nastanu kao rezultat želja kupca i moje ideje, posebno kada bi i meni upravo jedna takva odgovarala za neku odjevnu kombinaciju.

Otkud najčešće dobivate ideju za nakit? Slijedite li modne diktate ili se prepuštate samo svojoj umjetničkoj intuiciji?

- Većina ideja dolazi sama od sebe. Inspiriraju me materijali s kojima raspolažem, situacija, predmet sagledan iz drugog kuta, cure, žene koje prođu kraj mene i čiju odjevnu kombinaciju poželim upotpuniti s komadom nakita. Ako se pritom dogodi "klik" neke od žena, dobro, a ako ne - onda taj komad nakita ostaje u mojoj kolekciji. Tu imam sreću pa većina prepoznaje moj rad, tako da vrlo mala količina ostaje u mom vlasništvu. Naravno da osluškujem mišljenja i prihvaćam ih, mijenjam, nadopunjujem. Puno puta odradim i narudžbe, ali u svemu tome nastojim ne izgubiti sebe.Radite i naušnice, broševe... Širite li dodatno svoju kolekciju nakita?

- Ideja je previše, ali ruku i vremena premalo. Uz nakit sam počela crtkarati torbe, kao i odjevne predmete koji bi zajedno s nakitom činili cjelinu, a koji će jednog dana, nadam se, prijeći u realnost i biti jednako interesantni ženama kao i moj nakit. To bi bilo ostvarenje još jednog sna. Nažalost, trebalo bi mi još par malih klonova da bih mogla ostvariti sve što zamislim. Zato će ovi planovi za sada malo pričekati.

Koji je najljepši kompliment koji ste dobili za svoj rad?

- Svaka riječ pohvale daje mi poticaj da napravim nešto još bolje, inovativnije, interesantnije, nešto s čim će cure biti još zadovoljnije i s ponosom nositi. Osmijeh na licu svake žene, cure koja nosi moj nakit, najljepši je kompliment. To me ispunjava više nego bilo koja konkretna riječ pohvale.

Nedavno sam na Splitu 3 otvorila mali dućan u kojem izlažem i prodajem svoj nakit, najviše kako bih sve ono što sam prikazivala na slikama sada svi mogli vidjeti i uživo.

Kada biste mogli birati ženu koja bi bila svojevrsna ambasadorica vašeg nakita, tko bi ona bila i zašto?

- Iako je nakit koji izrađujem prije svega trendy, svaki je na svoj način poseban, u svakoga unesem dio sebe i udovoljim željama svojih klijentica. Bez obzira na to što je svaki komad nakita unikatan, žene prepoznaju moj rad te se s njim osjećaju sigurnije i ispunjenije.

Za ambasadoricu svog nakita odabrala bih pjevačicu Ninu Badrić jer je smatram snažnom i uspješnom ženom sa stilom koja bi znala nositi svaki komad koji bi dodatno istaknuo njezinu karizmu.

anita matić, foto: privatni album
item - id = 234927
related id = 0 -> 1118954
related id = 1 -> 1110450
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2021 02:01