StoryEditor
ModaLjetni trend

Pletenje je opet 'in': Trogiranka izrađuje naušnice od miljetića za kojima luduju fashionistice

1. kolovoza 2018. - 20:12

Pletenje je moj život, moja strast i velika ljubav. Ja sam ovisna o pletenju, a ta "bolest" traje gotovo 40 godina.
Tim nam je riječima Trogiranka Ivanka Coce-Brešan dala do znanja kako su njezin život, osim njezine obitelji, isključivo igla i konac. A od stotina raznih konaca i stotina igala, do sada je u njezinoj radionici nastalo na tisuće malih remek-djela, od haljina, ženskih torbi, muških hlača, do šešira, naušnica, ogrlica...

I to u raznim bojama. A najveći hit u bogatoj kolekciji ove umjetnice, svakako su naušnice koje je nazvala "trogirke", ali i dječje "starke" za kojima svi luduju.

– Ljubav prema pletenju naslijedila sam od svoje pokojne majke koja je u tom poslu bila nenadmašna. Isplela je na stotine predmeta, kuverti za dotu, lancuna, miljetića, ma nema što nije radila. Malo-pomalo uz nju sam i ja počela stvarati, a moj prvi rad nastao je kada sam imala svega deset godina. Za razliku od pletenja prije 40-50 godina, ja sam se ipak odlučila malo modernizirati, pa sam sve to što je ostalo iza moje majke odlučila prenamijeniti i izraditi neke nove stvari. Tako su zapravo i nastale popularne rećine "trogirke".

Od miljetića koje je plela moja majka izradila sam na stotine tih naušnica, a uz njih u kompletu radim i ogrlice i narukvice. Izrada haljina je također moja velika strast, za izradu jedne treba mi i do mjesec dana, a ovu zimu ću se upustiti i u avanturu izrade moje prve vjenčanice – kazuje nam Ivanka Coce-Brešan, otkrivajući kako je i njezina unuka Lena već pokazala ljubav za pletenjem, pa za Ivankinu nasljednicu nema straha.

– Za razliku od moje kćeri, koja ne zna uvući konac u iglu, moja unuka Lena ove zime će sa mnom plesti naveliko. Pokazuje volju i ljubav prema pletenju. Njoj sam, kada je izlazila iz rodilišta, isplela svu robicu, baš kao i unucima Lovri i Bepu. Kćerka mi je govorila "ajme, majko, kako ću malu u rodilištu obuć u tu pletenu robu", a na kraju su svi bili oduševljeni. Babica u rodilištu je govorila kako je baba kupila svu robicu u Zare, a ja sam se smijala – prepričava nam Ivanka, otkrivajući kako je došla na ideju izrade dječjih "starki".

– Vidjela sam ih na internetu i zahvaljujući jednoj poznanici koja mi je pobliže pojasnila kako se pletu, krenula sam i u njihovu izradu. Pleti – paraj, pleti – paraj, i tko zna koliko puta tako. Sve dok nisu nastale prave. I evo ih, ljudi ih vole, tko ih god vidi, ostane oduševljen – veli Ivanka, dodajući kako je pletenje njezin najbolji apaurin.

– Nema boljeg načina za opuštanje. Ja u pletenju jednostavno uživam. Pletem kroz jutro, a ponekad i navečer. Ne idem s prijateljicama na kave jer bih i na kavi plela. Kao što, primjerice, pletem u čekaonici kod zubara. Izvadim konac i igle i pletem dok me ne prozove da mogu ući u ordinaciju – govori Ivanka, pojašnjavajući kako su svi radovi koje je izradila isključivo njezina ideja.

– Ne pletem prema nekih nacrtima i mustrama, svaki izrađeni odjevni predmet ili nakit izišli su iz moje glave. Znam ponekad haljinu isplesti do pola, to je 15 dana rada, i onda mi se nešto na njoj ne svidi i ja je bez problema isparam cijelu – kaže nam ova trogirska umjetnica, dodajući kako će pletenje bit njezina strast i ljubav sve dok je budu služile ruke i oči. I naravno, sve od pamučnih zdravih konaca, u inat kineskoj robi koja se prodaje na svakom koraku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 18:12