StoryEditor
Modamodni događaj godine

Pandemija je spriječila jučerašnje izdanje Met Gala, no Anna Wintour stvari nije prepustila slučaju, evo kako je obilježila prvi ponedjeljak u svibnju

Piše I. T.
5. svibnja 2020. - 19:42
Shutterstock

Ljubiteljima mode prvi ponedjeljak u svibnju može značiti samo jedno - obilježavanje svečanosti Met Gala.

Uz fashion week, za mnoge je Met Gala najvažniji modni događaj u godini, a da nije cijele situacije s pandemijom i mjerama zaštite, ovogodišnje izdanje održalo bi se sedamdeset drugu godinu za redom. Još je 16. ožujka konačno odlučeno da na ovogodišnjem izdanju Met Gala nećemo gledati glamurozne haljine i osebujne kombinacije crème de la crème zvjezdanog svijeta, no urednica Voguea i modna ikona Anna Wintour odlučila je, usprkos koroni, prvi ponedjeljak u 2020. ipak obilježiti na nesvakidašnji način.

Zabava se nije odvila na crvenom tepihu, no u virtualnom svijetu jučerašnji dan ipak je bio zabilježen onako kako to i priliči ovom velikom modnom događaju. Tako je, u istom terminu kada se trebao održati i Met Gala, Anna Wintour na internetu prvi ponedjeljak u svibnju 2020. obilježila alternativnim modnim i kulturnim eventom pod nazivom “A Moment With the Met”.

Virtualni Met Gala

Virtualno izdanje najvećeg godišnjeg modnog događaja s održavanjem je započelo jučer u 18 sati, po američkom vremenu, a Anna Wintour pobrinula se da čak i YouTube verzija prvog ponedjeljka u svibnju bude spektakl.

Livestreamom urednica Voguea obratila se svim ljubiteljima mode i vjernim pratiteljima Met Gala osvrćući se posebno na trenutno stanje u svijetu mode, posebice u Americi. Također, virtualnim izdanjem Met Gale Wintoru je dala uvid u ovogodišnju izložbu Instituta za kostime pod nazivom „O vremenu: Moda i trajanje", na kojoj će u listopadu biti prikazano 160 odjevnih kombinacija koje datiraju iz 1870., godine kada je Metropolitan Museum of Art otvoren.

Inače, prvi dio izložbe, koju organizira modni dizajner Andrew Bolton, bit će vremenskih tijek crnih odjevnih komada, dok će drugi dio izložbe biti posvećen bijeloj boji.

- To je vrlo racionalna, regulirana kronologija mode od 1870. do 2020., raspon vremena moderne, izjavio je Bolton.

Nakon uvodnog obraćanja Anne, publiku je pred ekranima zabavila Florence Welch, pjevačica iz benda Florence and the Machine, ravno iz svog doma.

Kao i proteklih godina, i ovogodišnje virtualno izdanje Met Gala imalo je humanitarni akcent, budući da se Institut kostima Metropolitan Museum of Art inače financira uglavnom iz sredstava prikupljenih na ovom modnom događaju. Časopis Vogue svojom se donacijom, koja nije otkrivena, također priključio prikupljanju sredstava za institut.

Ovogodišnja tema

Kao i svake godine, i ove je Met Gala trebala imati svoju temu, a ovogodišnje izdanje bilo je zamišljeno pod nazivom 'About Time: Fashion and Duration'.

Andrew Bolton, kustos Instituta za kostime, inspiraciju je za ovogodišnju Met Galu pronašao u filmu 'Orlando' iz 1922. godine, koji je zasnovan na istoimenom romanu Virginie Woolf.

"Postoji prekrasan prizor", rekao je, "u kojem Tilda Swinton ulazi u labirint u ženskom ogrtaču à la Francaise iz 18. stoljeća, a dok ona prolazi kroz labirint, odjeća se mijenja u haljinu sredinom 19. stoljeća, a ona se ponovno pojavljuje u Engleskoj 1850-ih. Odatle je i potekla izvorna ideja," rekao je Bolton.

Bolton je izjavio da su se u kreiranju teme  'About Time: Fashion and Duration' služili nijansiranim i otvorenim pristupom odjeći i vremenu.

- To je preispitivanje povijesti mode koja je fragmentirana, diskontinuirana i biva raznolika, pojasnio je Bolton. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. siječanj 2021 03:59