StoryEditor
ModaTko je Edward Enninful?

Okružen je najljepšim ženama, pomiče granice i prvi je muškarac na čelu britanskog Voguea: upoznajte osebujnog novog urednika 'modne biblije'

Piše M.Me.
12. travnja 2017. - 12:53

Vijest da na mjesto glavnog urednika britanskog Voguea po prvi put u povijesti dolazi muškarac jučer je buknula u modnim krugovima.

Riječ je o Edwardu Ennifulu, čije proglašenje čelnim čovjekom ovog utjecajnog modnog magazina nije specifično samo po tome što je prvi muški urednik od osnivanja britanskog Voguea davne 1916., već i zbog činjenice da je prvi crnac kojem je dodijeljena ova uloga u svim svjetskim izdanjima Voguea.


Rođen je u Gani, odrastao u Londonu gdje je u ranom djetinjstvu preselio s roditeljima i petero braće, a u New Yorku je do nedavno izvršavao funkciju modnog i kreativnog direktora magazina W.

Urednik već sa 18. godina

Iako se već od ranije dobi upoznao s teksturama i tkaninama uz majku krojačicu, u modni svijet je ušao sa 16 godina kad ga je u podzemnoj željeznici spazio legendarni stilist Simon Foxton i ponudio mu posao modela, kroz koji je upoznao Trish i Terryja Jonesa, osnivača i-D magazina.

Počeo raditi kao asistent modne direktorice i-D-a, Beth Summers, koja je nekoliko tjedana nakon njegovog 18. rođendana otišla iz magazina, a posao modnog urednika ponuđen je upravo Enninfulu.


Postao je najmlađi urednik u povijesti i-D-a i tamo je ostao više od 20 godina. Paralelno je svoju stilističku karijeru gradio kroz talijanski Vogue u kojem je godinama radio kao gostujući urednik s  legendarnom Francom Sozzani i Stevenom Meiselom, sve do 2011. kada je počeo raditi u magazinu W, pa je prekinuo sve freelance poslove s Vogueom (uključujući američko izdanje na kojem je također surađivao). Novi izazovi

Njegov utjecaj i ugled u modnoj industriji neosporivi su, poznat je po bliskom prijateljstvu s manekenskim ikonama Kate Moss i Naomi Campbell, a s obzirom na njegov konstantni rad na pomicanju granica u modnom svijetu, nova funkcija glavnog urednika britanskog Voguea ne bi trebala previše čuditi. 

- Vjerujem u svijet mogućnosti i moje novo zaduženje je potvrda toga. Svijet se uvijek mijenja, pa tako s njime i tradicionalne uloge muškaraca i žena. Ovom prilikom dobio sam veliku podršku od strane brojnih ljudi različitog podrijetla i to prihvaćam s poniznošću - rekao je Enninful za New York Times.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. studeni 2020 06:05